MOLITVA - Srijeda 1. tjedan došašća

Tišina

Suvremeni čovjek se guši u buci, galami, mnoštvu riječi i slika. Oglušuje se na zov tišine, uzmiče pred njenim govorom. Njemu je samoća sinonim za osamljenost, a ne vrijeme u kojem se najintenzivnije može susresti sa samim sobom. U tišini vlastitog srca koje moli ili šuti, pjeva ili plače, strahuje ili se nada, čovjek možeš pronaći svjetlo koje prosvjetljuje, može bolje razumjeti stvari, ljude, događaje, a također može susresti Boga. Tišina je najbolji lijek pred bučnim slikama i svakojakim mislima koje nas danomice bombardiraju. Bog je prijatelj tišine i zato je žeđ za Bogom najintenzivnija u tišini. U tišini se otkriva misterij, osjeća blizina i poseban miris Boga. Ponekad je dosta samo trenutak tišine da ponovno otkrijemo ljepotu života. Život se rađa u tišini, čovjek umire u tišini, Boga se susreće u tišini. Bez tišine ljudski je život nezamisliv: ona potiče na razmišljanje, u njoj se otkrivaju najveće tajne prirode.

Čovjek s jedne strane bježi od tišine, a s druge strane duboko u sebi žudi za tišinom. Tišina je učiteljica života. Šutnja je mjesto gdje nam Bog dolazi ususret i ponekad jedini put da bismo mogli Boga razumjeti. Ništa veliko i presudno u životu ne događa se u buci, već u šutnji i tišini.

Moliti kroz došašće: dan 4 – 1 Solunjanima 3,11

1 Solunjanima 3,11 – A sam Bog i Otac naš i Gospodin naš Isus upravio naš put prema vama!

Za meditaciju:

Kada molimo Boga, znamo ga moliti da nam pokaže i očituje svoju volju, da nam on zada smjer kojim bismo trebali ići. No ova nas rečenica apostola Pavla upoznaje sa sličnom, ali opet drugačijom molitvom. On, naime, zna svoj cilj i želi doći k određenim ljudima, a Boga moli da mu pokaže kako stići do njih. Sigurno postoje osobe u tvojem životu koje te trebaju. Sjeti se tih osoba i moli Gospodina da ti pokaže put i načine kako im se približiti, kako poboljšati odnose prijateljstva i ljubavi s njima.

Molitva:

Milostivi Bože, dok pokušavam slijediti tvoj cilj, molim te da me povedeš i prema osobama koje osjećam duboko u svom srcu i da mi pokažeš način kako ih utješiti i pomoći im. Amen.

Gospodine Bože naš! Pripravi nam srce svojom božanskom moći da dočekamo Krista, tvoga Sina: da nas naše dostojne svoje gozbe te nas posluži za nebeskim stolom.

Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova.

Označeno u