MOLITVA - Srijeda 4. tjedna došašća

Susret s Gospodinom

Kako ostvariti susret s Gospodinom? Djeca se često igraju lovice i trče jedan za drugim i često se ne zna tko zapravo koga lovi. Pogotovo kad dječak lovi djevojčicu. Ako usporedimo igru djece s čovjekovim traženjem Boga, mislim da nećemo znati najbolje: čekamo li mi Gospodina ili on čeka nas. Nekad kad se djevojčica skriva od dječaka, sakrije se (prividno) iza grane bez lišća, a onda je sretna i iznenađena kad ju dječak pronađe. Mislim da je tako s Gospodinom. On je pred nama skriven, a opet skriva se na takav način da ga svatko tko želi može pronaći. Na mjestima hodočašća, kod slavlja svetih misa, u drugim ljudima, u životu prirode, u kisiku kojeg udišemo, u dubini vlastitog srca. Skriva se gdje god pogledamo. Zašto nam ga je onda teško pronaći? Trebamo prvo pitati sebe, gdje smo se mi sakrili? U mnoštvu posla i obaveza, u mnoštvu briga i problema, u mnoštvu nesporazuma i nerazumijevanja, u mnoštvu zemaljskih stvari iz kojih ne znamo izaći. Bog se skriva iza grane bez lišća uzbuđen što ga možemo bilo kad pronaći, a mi se skrivamo iza svojih maski i obaveza. Kako se onda susresti? Kako svoja srca olakšati i pogled dignuti prema grani iza koje nas čeka Bog žudeći za tim da ga nađemo.

Moliti kroz došašće: dan 25 – Izaija 61,10

Izaija 61,10 – Radošću silnom u Jahvi se radujem, duša moja kliče u Bogu mojemu, jer me odjenu haljinom spasenja, zaogrnu plaštem pravednosti, kao ženik kad sebi vijenac stavi il' nevjesta kad se uresi nakitom.

Za meditaciju:

Gospodin te je odjenuo haljinom spasenja. Dok se ti približavaš njemu, on je već na neki način prisutan i iskazuje ti svoju blizinu, on povećava tvoju radost, donosi ti sigurnost spasenja, utvrđuje te u pravednom djelovanju. Bog nije nikad odsutan već uvijek na čudesan i jedinstven način s tobom. Gdje je sada Bog?

Molitva:

Bože oslobođenja i Bože pravde, ti me odijevaš svojom odjećom, osposobi me da cjelovitije živim onako kako ti želiš. Amen.
Bože, po anđelovu je navještenju bezgrešna Djevica primila u krilo tvoju neizrecivu Riječ, postala hram Božji i napunila se Duha Svetoga. Molimo te da po njezinu primjeru i mi poslušno prihvaćamo tvoju volju.
Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.

Označeno u