MOLITVA - Subota 3. tjedna došašća

Zlo-sretni darovi

Svi se ljudi vesele poklonima. U tome nisam nikakva iznimka. Svejedno mi je dobijem li nešto što mi je potrebno ili tek ukrasnu vrpcu kao znak pažnje; pokloni mi uvijek izazovu osjećaj radosti. Oni dokazuju da je nekome stalo i da misli na mene.

Dočekujući Božić, a pod pritiskom potrošačkog mentaliteta padamo u šoping groznice, a sam čin darivanja pretvaramo u obavezu. Najgore je što sve misli o Božiću potrošimo na planiranje, kupnju i spremanje darova. Većinu vremena provedemo u mislima koga ćemo sve iznenaditi poklonom, a pritom se osmjehnemo prisjećajući se onih igračaka po kojima pamtimo Božiće djetinjstva. Zato i mi želimo našim najdražima priskrbiti nezaboravan poklon po kojem će pamtiti Božić.

Božići se pamte po poklonima. Koliko je to sretna činjenica, prosudite sami. Ljubav i blizinu na Božić iskazujemo i mjerimo darežljivošću i kreativnošću kod darivanja. Zato ću samo pripomenuti kako je od poklona važnije kako i zašto nešto poklanjamo, važnije od poklona je donositi radost noseći je na svom vlastitom licu i onda šireći dalje. Nije dobro kada osjećamo da svoju ljubav moramo dokazivati poklonima, ali smo pozvani svoju ljubav na djelu dokazati.

Moliti kroz došašće: dan 21 – Luka 3,10-11

Luka 3,10-11 – Pitalo ga mnoštvo: "Što nam je dakle činiti?" On im odgovaraše: "Tko ima dvije haljine, neka podijeli s onim koji nema. U koga ima hrane, neka učini isto tako."

Za meditaciju:

Božićno vrijeme je vrijeme darivanja. U tom kontekstu ovu rečenicu možeš uzeti doslovno. Razmisli o tome što posjeduješ, a zapravo ti je višak i moglo bi pomoći nekome drugome. Sigurno znaš nekoga koga bi obradovao svojim poklonom. Također, sjeti se svojih bližnjih i u molitvi razmisli kojim bi ih poklonima mogao razveseliti.

Molitva:

Milosrdni Bože, u ovo vrijeme darivanja, pomozi mi biti obziran prema potrebama mojih bližnjih. Amen.
Bože, stvoritelju i otkupitelju naš! Tvoja je Riječ uzela tijelo u krilu Marije vazda djevice i postala čovjekom. Molimo te da nam udijeli dioništvo u svom božanstvu.
Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.

Označeno u