MOLITVA - Utorak 3. tjedna došašća

Marijin dan

Anđeo Božji došao je k djevojci Mariji. Ova jednostavna rečenica opisuje jedan od najsretnijih događaja u povijesti uopće. Taj anđeo Mariji je otkrio Božju tajnu da će upravo ona silom Duha Svetoga postati majka i roditi Sina Božjega. Marija nije razumjela te riječi. Nije to mogla razumjeti, ali je vjerovala anđelu i Božjoj riječi i zato je Bogu rekla da. Odgovorila je potvrdno izričući svoj odgovor: Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj. U svojem srcu ona je već prihvatila Božju Riječi ta se Riječ tada začela i u njezinom krilu. Ona je, znači, i u tijelo i u srce primila Boga.

Bogu se uvijek govori da. Zlu nikada. Grijehu nikada. Ali ako Bog nešto traži, kako bi ne moglo biti ispravan odgovor. To je nemoguće. Bogu se može reći 'ne', ali ako se ugledamo u Mariju vidjet ćemo da je cijeli njezin život bio da Bogu. Ako se ugledamo u Isusa, vidjet ćemo da je i njegov cijeli život bio da nebeskom Ocu. Ako se ugledamo u svemogućeg Boga, vidjet ćemo da on uvijek djeluje u pozitivnom smislu.

Ovog došašća očekujemo rođenje djetešca Isusa. Pravi pristup kojim ćemo ga dočekati je da budemo otvoreni i da mu kažemo da, da ga prihvatimo u svoje srce i živimo s njime. Poput Marije.

Moliti kroz došašće: dan 17 – Sefanija 3,19

Sefanija 3,19 – Evo svladavam sve tvoje tlačitelje. U ono vrijeme izbavit ću sve hrome, sabrat ću prognane, pribavit im hvalu i diku po svoj zemlji gdje ih sramota bijaše dopala.

Za meditaciju:

Svaki čovjek tu i tamo susretne se s ljudima koji nisu prihvaćeni kao ravnopravni članovi društva: osobe s posebnim potrebama, siromašne, prezrene javne grešnike – to su ljudi u čijoj se blizini osjećamo neugodno. Kako se ti odnosiš prema tim ljudima? Pokušavaš li sa svakim razgovarati na pozitivan način ili još potenciraš njihov osjećaj odbačenosti i odvojenosti.

Molitva:

Bože koji sve prihvaćaš i ljubiš sve ljude, pomozi mi prepoznati tvoju sliku u svakoj osobi koju danas i ovih dana sretnem. Amen. Bože, po tvome Sinu postali smo novo stvorenje. Nastavi u nama djelo svoga milosrđa i njegovim nas dolaskom očisti od ljage staroga grijeha. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.

Označeno u