Večernja molitva (I.)

Kako si dan započeo molitvom, tako ga molitvom i završi. Propustiš li večernju molitvu iz nemarnosti ili li­jenosti, onda si veoma nezahvalan Bogu koji te cijeli dan milostivo čuvao.

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

Zahvaljujem ti, predobri Bože, za sva dobro­činstva kojima si me danas obdario. Tvoja milosrd­na ruka podarila mi je život i sve u životu. Prizna­jem da ti nisam baš uvijek zahvalan, nisam stalan u svom kršćanskom životu. Ponekad se nepotrebno ljutim, gunđam. Prosvijetli, premili Bože, moju pa­met i daj mi milost da se sjetim svih grijeha koje sam danas učinio. Daj da se skrušena srca pokajem što sam svojim grijesima uvrijedio tebe, svoje naj­veće dobro.

Sad ukratko ispitaj savjest. Nisi li propustio nešto što si mogao lako — a možda i morao — učiniti? Pitaj se, u kakvim si danas prilikama bio, i nisi li se sam izvrgnuo grešnoj prilici? S kim si se družio? Kakav si bio prema svojim bližnjima? Kako si obavio svoje molitve? Kako vr­šio svoje dužnosti? Kako je bilo sa svagdašnjom tvojom pogreškom?

Blagoslovi me, Bože, po velikom milosrđu svo­me! Poznajem svoju grešnost, ali poznajem i ne­izmjerno milosrđe tvoje. Ja se kajem, o Isuse moj,
iz svega srca, što sam uvrijedio tebe, Boga svojega, neizmjerno dobro, koje ljubim više nego sve ostalo. Oprosti mi, Isuse, oprosti! Odlučujem čvrsto da ću se ubuduće, po milosti tvojoj, čuvati svakoga gri­jeha.

Čuvaj nas i brani, Gospodine, dok bdijemo. Daj da s Kristom ove noći mirno i dobro spavamo. Po­hodi, molimo te, Gospodine, prebivalište ovo i sva­ku zasjedu neprijatelj evu od njega odvrati! Anđeli tvoji sveti neka prebivaju u njemu, koji neka nas u miru čuvaju, a blagoslov tvoj neka bude na nama vazda. Amen.

Anđele Božji, kojeg te je meni za zaštitu dao dragi Bog, čuvaj me i prosvjetljuj na svim mojim ži­votnim putovima. Svi sveti i svetice Božje, sveti……… , zaštitniče moj: molite za me, branite me od svakoga zla duše i tijela i privedite me u život vječni. Gospo­din me blagoslovio od na­gle i nenadane smrti i od svakoga zla sačuvao, u ži­vot vječni priveo i dušama vjernih mrtvih pokoj vječni. Amen!