Rijetka snimka proslave sv. Ive u Podmilačju iz 1969 godine: Dirljivi prizori hodočasnika u molitvi

Otrgnimo zaboravu ostavštinu vjere i zavjete naših predaka

Svjedočanstvo žive vjere iz 1969. u rijetkom videozapisu koji prikazuje dirljive prizore molitve, ispovijedi i pričesti hodočasnika koji hrle u svetište svetog Ivana Krstitelja u Podmilačje.

podmilacje-snimka-1969-1.jpg

Na tisuće ljudi iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, bez obzira na društveni status i životnu dob, dolaze u Podmilačje ponizno moleći sv. Ivu za pomoć, sreću i zaštitu. Među njima je i velik broj bolesnika u kolicima ili na štakama, osoba s mentalnim poteškoćama, bolesne djece u narjučju roditelja dok neke u nosilima nose njihovi prijatelji.

podmilacje-snimka-1969-2.jpg

Brojni muškarci i žene u nošnjama obilaze crkvu na koljenima s krunicom u rukama. Vapaji vjernika odzvanjaju dolinom svetog Ive u kojima se čuju i oni koji su ovdje došli kako bi ih zagovor Ivana Krstitelja istrgnuo iz ruku đavla. Nema tko se tih dana nije našao ovdje te posvjedočio živu vjeru koja stotinama godinama gori u srcima vjernika unatoč brojnim progonima snažno progovara o svakoj žrtvi. Ostaje upisana milošću svetog Ive iz Podmilačja kao trajni znak i sjećanje na zavjete tisuće hodočasnika.

Pogledajte veličanstvenu proslavu sv. Ive iz 1969.godine