Gospino svetište na Kondžilu: Posveta Vrhbosanske nadbiskupije Bezgrješnom Srcu Marijinu

POSVETA NADBISKUPIJE VRHBOSANSKE BEZGREŠNOM SRCU MARIJINU povodom 100-te obljetnice fatimskih ukazanja.

U posljednju subotu u mjesecu listopadu, koji je posvećen Majci Božjoj, 28. listopada 2017. nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predvoditi će Misno slavlje u Gospinom svetištu na Kondžilu na kraju kojeg će cijela Vrhbosanska nadbiskupija biti posvećena Bezgrješnom Srcu Marijinu, prenosi KTA.

Za tu prigodu kardinal Puljić uputio je poziv svima, koji mogu uzeti učešće, da se odazovu na tu pobožnost koja će početi procesijom iz župne crkve u Komušini u 10 sati na brdo Kondžilo. "Oni župnici koji ne mogu s vjernicima sudjelovati neka taj dan obave istu posvetu u župnim crkvama, na kraju dnevne Mise", stoji u pozivu kardinala Puljića koji dalje piše:
 
"Povodom stote obljetnice Fatimskih ukazanja Blažene Djevice Marije, nabavili smo kip Gospin Fatimske i blagoslovili ga u svetištu u Fatimi. Nakon toga je krenuo iz župe u župu da se obavi posveta svake župske zajednice u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Kip Gospe Fatimske krenuo je iz Olova, 1. svibnja 2017. te je obišao sve župe. Sada se nalazi u svetištu u Komušini gdje je predviđena posveta cijele Vrhbosanske nadbiskupije Bezgrješnom Srcu Marijinu. Tradicija je da se listopadske pobožnosti završavaju procesijom čudotvorne slike Gospe Kondžilske na brdo Kondžilo, gdje se posebno okupljaju vjernici Usorskog dekanata, ali i drugi brojni vjernici koji žele obaviti zavjet".
 
Uz Čudotvorni lik Gospe Kondžilske, u procesiji će se nositi i lik Gospe Fatimske koja je obišla sve župe Vrhbosanske nadbiskupije.
 
Kardinal Puljić poziva da se za ovu posvetu obavi priprava u župama trodnevnicom. "U malom prospektu koji smo otisnuli kratko je tumačenje posvete koje je potrebno iznijeti vjernicima da znaju što ta posveta znači", stoji u pozivu kardinala Puljića.
 
Program slavlja:
- 09:00 sati - Mogućnost za svetu ispovijed (kod župne crkve)
- 09:45 sati - Uvodni obredi i pozdrav (u kapeli kod župne crkve)
- 10:00 sati - Polazak procesije sa slikom Gospe Kondžilske i kipom Gospe Fatimske
- 11:00 sati - Sveta misa na Kondžilu
 
Poslije Svete mise povratak u procesiji do župne crkve

POSVETA NADBISKUPIJE VRHBOSANSKE BEZGREŠNOM SRCU MARIJINU
povodom 100-te obljetnice fatimskih ukazanja
 
Bezgrešna Djevice Marijo, Majko Isusova i Majko naša, slaveći Tvoje slavno uznesenje dušom i tijelom na nebo, te Tvoje ukazanje u Fatimi prije sto godina. Posvećujemo Ti svakog pojedinog i cijelu nadbiskupiju vrhbosansku: nadbiskupa, pomoćnog biskupa, svećenike, redovnike, redovnice, bogoslove i sjemeništarce, redovničke kandidate i kandidatice, očeve i majke, našu mladež i djecu, stare i bolesne, naše vojnike i policajce, sve ranjenike i bolesnike, izbjeglice i prognanike, političare i sve djelatnike u raznim staležima, medicinsko osoblje i humanitarne djelatnike, sve dobročinitelje i sve ljude dobre volje s kojim dijelimo ovo podneblje. Ti si Majka naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Po Tebi zahvaljujemo dobrom Bogu za sve što proživjesmo i preživjesmo i što si svojim zagovorom očuvala naš opstanak na ovoj grudi. Prikazujemo Ti svoju sadašnjost tako teško izranjenu minulim ratom i nemilim poraćem; sadašnjost punu neizvjesnosti i nesigurnosti. Tvoj majčinski zagovor ispunja nas pouzdanjem da ćeš nas i ubuduće okupljati u svojim svetištima na području naše mjesne Crkve, a posebno u ovom nadbiskupijskom svetištu. Tu se okupljaju Tvoja djeca da mole Tvoj zagovor i da slave Tvoga Sina, kojemu si pridružena u nebeskoj slavi.
 
Izranjeni i raspršeni zakoračili smo u novo tisućljeće. Posreduj kod svoga Sina da nam ulijeva izdržljivost u svim kušnjama, učvršćuje nadu u svjetliju budućnost. Pomozi nam svojim zagovorom da se svi raspršeni vrate svome domu; da se koji su ranjeni mržnjom liječe praštanjem i pomirenjem. Isprosi svima veću spremnost na žrtvu kako bi naš narod opstao tamo gdje je nikao i rastao kroz vjekove i kako bi, hodeći hrabro kroz ova vremena, pun pouzdanja kročio u budućnost.
 
Prikazujemo Ti sve ljude dobre volje koji istinu traže i navije- štaju, za istinu svjedoče i ljubavlju je provode u djelo. Prikazujemo Ti na poseban način sve koji pokazuju solidarnost i razumijevanje u našim trpljenjima te spremnost na pomoć: Prikazujemo Ti sve dobročinitelje koji su nam pomagali da preživimo, a sada nam pomažu da obnovimo ognjišta i župe. Prikazujemo Ti sve koji su dizali i dižu glas u obranu pravde, istine, slobode i života slabih i obespravljenih.
 
U Tvoje majčinsko Srce stavljamo sve patnje bolesnika, ranjenika i ožalošćenih te agoniju umirućih. Nadom ispuni sve očajnike, pridigni klonule duhom i sve koji su pritisnuti životnim križevima ili trpe posljedice rata, razne nepravde i obespravljenosti. Prikazujemo Ti i one koji su u krizi vjere ili vjeru izgubiše zbog proživljenih zala ili podlijeganja kušnjama.
 
Posvećujemo Ti svoju rodnu grudu, krvlju, suzama i znojem natopljenu, koju Domovinom zovemo; posvećujemo Ti sva poharana i opljačkana ognjišta, sva zgarišta, sva opustošena obiteljska gnijezda i razorene župne zajednice. Prikazujemo Ti sve svoje žuljeve i sav znoj; svoj strah i muku. Na osobit način Tvojoj majčinskoj skrbi predajemo zaboravljene roditelje i stare osobe, napuštenu djecu i mlade i sve o kojima nadležni ne vode brigu niti za njih pokazuju zanimanje. Isprosi nam snagu Duha Svetoga da izdržimo životna iskušenja, ostanemo vjerni Bogu te ustrajno služimo Crkvi i svom ispaćenom narodu. Dušo duše hrvatske, Isusova Mati, Sunce naših stradanja, ne prestaj nam sjati!
 
Primi ovu posvetu svih nas ovdje okupljenih i svih naših raspršenih širom svijeta. Izmoli nam kod svog Sina potrebni blagoslov i mir kako bi se svi vratili na svoja ognjišta i s Kristom gradili zajedničku budućnost. S Kristom koji je naš Put, Istina i Život u vijeke vjekova. Amen.
 
Osobna posveta Bezgrješnome srcu BDM
 
Presveta Djevice Marijo, Majko i Kraljice moja, tvojem Bezgrešnome Srcu posvećujem i predajem cijelo svoje biće:
svoje misli, riječi i djela; svoj duh, dušu i tijelo.
Raspolaži sa mnom i sa svime što mi pripada, sada i u vječnosti, na hvalu i slavu Presvetoga Trojstva, za posvećenje Crkve i spasenje svega svijeta.
Bezgrešna moja Majko, pomozi mi živjeti dostojno mojega krsnoga posvećenja da neopozivo pripadam svojemu Otkupitelju.
Daj da poput Tebe slušam poticaje Duha Svetoga!
Neka se u meni i po meni uvijek i u svemu ispunja volja Božja! Amen