Sadržaj s oznakom: Angelus

Papa Franjo je u svom nedjeljnom nagovoru pozvao vjernike da se, usred svake neizvjesnosti i straha, neustrašivo približe Kristu koji će uvijek smiriti oluju.

U podnevnom nagovoru prije molitve Anđeoskoga pozdravljenja papa Franjo je potaknuo vjernike da šire sjeme Božje riječi i da njeguju pouzdano iščekivanje da ono donese plod čak i tamo gdje je teren nepovoljan i rezultati nisu trenutni, po uzoru na Krista koji "nas ne prestaje pratiti kako bismo rasli kao klasje puno zrnja. Na kraju je uputio apel za Kongo, druga područja sukoba te se spomenuo kršćana ubijenih in odium fidei

Riječ je o "vrlo različitim kriterijima od onoga što vidimo oko sebe, pa čak i u sebi", rekao je papa Franjo u podnevnom nagovoru, potičući na razmišljanje, dok se približavamo Velikom tjednu, o značenju Kristove konačne žrtve. „Proslaviti sebe, po njemu, znači darovati samoga sebe“, pojašnjava Papa, „ponuditi svoju ljubav. To ima svoj najviši izraz na križu". Prijevod Papina nagovora donosimo u cijelosti

U podnevnom je nagovoru pred vjernicima okupljenima na Trgu svetoga Petra papa Franjo potaknuo da u korizmi krenemo putem zajedništva, milosrđa i blizine kako bismo srušili prepreke šutnje i ravnodušnosti. Papino razmišljanje donosimo u cijelosti

Papa Franjo je u nedjelju, 25. veljače 2024., s prozora svoje radne sobe u Apostolskoj palači izmolio molitvu Anđeo Gospodnji s vjernicima i hodočasnicima okupljenim na Trgu sv. Petra. Donosimo u cijelosti Papino obraćanje prije i nakon molitve Angelusa.

Papa Franjo je u nedjelju, 18. veljače 2024., s prozora svoje radne sobe u Apostolskoj palači izmolio molitvu Anđeo Gospodnji s vjernicima i hodočasnicima okupljenim na Trgu sv. Petra. Donosimo u cijelosti Papino obraćanje prije i nakon molitve Angelusa.

Papa Franjo je u nedjelju, 28. siječnja 2024., s prozora svoje radne sobe u Apostolskoj palači izmolio molitvu Anđeo Gospodnji s vjernicima i hodočasnicima okupljenim na Trgu sv. Petra. Donosimo prijevod Papinog Angelusa

Papa Franjo je na svetkovinu Svete Bogorodice Marije, 1. siječnja 2024., s prozora svoje radne sobe u Apostolskoj palači izmolio molitvu Anđeo Gospodnji s vjernicima i hodočasnicima okupljenim na Trgu sv. Petra. Donosimo u cijelosti Papino obraćanje prije i nakon molitve Angelusa.

Papa Franjo promišljao je u nedjeljnoj molitvi Angelusa o snazi šutnje, o potrebi da slušamo te da postanemo vjerodostojni glasovi koji svjedoče o dolasku Sina Božjega.
Papa Franjo, nadahnut čitanjem Evanđelja druge nedjelje došašća, 10. prosinca, skrenuo je pozornost na lik Ivana Krstitelja i opisao ga kao glas koji viče u pustinji.

U današnjem je podnevnom nagovoru papa Franjo govorio o iskrenosti onoga koji najprije kaže da ide raditi u vinograd, a zatim ne ode; on je 'pokvarenjak', i onoga koji, naprotiv, odmah kaže ne, ali onda odluči vratiti se; on je grješnik koji je ipak iskren
Dva odgovora: 'ne' koje se poslije povlači i lažno 'da'. To su odgovori dvojice sinova na očevu molbu da rade u vinogradu, koje predlaže evanđelje današnje liturgije. Papa Franjo se osvrnuo na taj odlomak te razmišljao o njihovoj iskrenosti. S jedne je strane vraćanje na stečenu poziciju, s druge strane lažni pristanak. Prvi je grješnik, drugi je pokvarenjak.

Sveti Otac je u nedjelju, 24. rujna s prozora svoje radne sobe u Apostolskoj palači izmolio molitvu Anđeo Gospodnji s vjernicima i hodočasnicima okupljenima na Trgu svetog Petra

Papa Franjo je u nedjelju, 10. rujna s prozora svoje radne sobe u Apostolskoj palači izmolio molitvu Anđeo Gospodnji s vjernicima i hodočasnicima okupljenim na Trgu sv. Petra. Donosimo u cijelosti Papino obraćanje vjernicima prije i nakon molitve Angelusa.

Papa Franjo je u nedjelju, 30. srpnja s prozora svoje radne sobe u Apostolskoj palači izmolio molitvu Anđeo Gospodnji s vjernicima i hodočasnicima okupljenim na Trgu sv. Petra. Donosimo u cijelosti Papino obraćanje vjernicima prije i nakon molitve Angelusa.

Papa Franjo je u podnevnom nagovoru potaknuo vjernike da ostave po strani ponos, uobraženost i oholost i da budu poput djece. „Evo pravoga ponašanja pred Božjim djelima: fotografirati u umu njegova djela kako bi se utisnula u srcu, a potom ih razvijati u životu kroz geste dobra“. Na kraju je najavio konzistorij za kreiranje novih kardinala, te uputio apel za mir u Svetoj zemlji.

U podnevnom je nagovoru papa Franjo istaknuo da smo svi Isusovi proroci i svjedoci, svatko u skladu s vlastitim stanjem, pozivom i sredini u kojoj živi. Dobro je svakoga poslušati i razgovarati, rekao je, vjerujući da svatko ima nešto važno za reći, neki proročki dar za podijeliti. Osim toga, napomenuo je da prorok nije čarobnjak i da kršćanin ne vjeruje u praznovjerja.

Prije molitve Anđeoskoga pozdravljenja, 11. nedjelje kroz godinu, papa Franjo je zahvalio za molitve i izraze ljubavi tijekom njegove hospitalizacije u Poliklinici Gemelli. Osvrćući se na nedjeljno evanđelje, istaknuo je da je srce naviještanja „besplatno svjedočenje, služenje“, te da blizinom Bogu „pobjeđujemo strah i osjećamo potrebu naviještati“ njegovu ljubav

Stranica 1 od 9