Sadržaj s oznakom: Autizam

Osobe s autizmom u Hrvatskoj ne mogu razviti svoje pune potencijale kao u razvijenim zemljama, učestalo ih se hospitalizira na psihijatrijskim odjelima, a kad se obitelj o njima više ne može brinuti, smješta ih se u ustanove.

U subotu 2. travnja 2022. obilježava se Svjetski dan svjesnosti o autizmu koji se ove godine odvija pod motom: „NAŠ AUTIZAM JE STANJE, SUSTAV JE BOLESTAN“. Cilj obilježavanja ovog dana je prenijeti poruku o potrebi prebacivanja fokusa sa “svjesnosti” na “prihvaćanje” autizma te promicanja daljnjeg uključivanja u društvo.

Gdje je nada kad nema nade? Životna priča malog Josiaha odgovara na ovo pitanje koje život često nameće nama ljudima.

Na Veliki petak 2. travnja, kod nas i u svijetu, obilježava se 14. Svjetski dan svjesnosti o autizmu. S obilježavanjem se započelo 2008. godine kada je glavna skupština Ujedinjenih naroda odabrala 2. travnja za obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu. Time se želi skrenuti pozornosti javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.

POMOZITE DA NE PROVEDU CIJELI ŽIVOT U KARANTENI

Prvo pitanje koje je autistični David u životu postavio mami slomit će vam srce

Majka je prvi put u 11 godina čula izgovorenu riječ svoga djeteta koje ima autizam i vidjela njegov zdrav pogled čime je potvrđen blagoslovljeni moto koncerta: “Ublažimo autizam djece”.

Proslava maturalne večeri i odlazak na ples za većinu djevojaka predstavlja važan trenutak.

Objavljeno u Paula Tomić | 2.4.2019.

PARALELNI PLAVI SVIJET

(Prigodna kolumna uz 12. Svjetski dan svjesnosti o autizmu koji se obilježava 2. travnja 2019. pod geslom: NOVA DINAMIKA AUTIZMA)

Danas, kod nas i u svijetu, obilježava se Svjetski dan svjesnosti o autizmu.

Kako bi skupio novac za skupo liječenje pjeva na ulici i u kafićima i prodaje vlastiti CD, a na pozornici Supertalenta nastupio je s pjesmom Olivera Dragojevića ''Oprosti mi pape''.

Suzana Rešetar na svom je Facebook profilu objavila kako je protekao susret nje i njezina sina sa Sašom Pavlićem, muškarcem koji je, noseći križ, propješačio put od Rijeke do Zagreba.

Jedanaesti se Svjetski dan svjesnosti o autizmu ove godine poklapa s Uskrsnim ponedjeljkom.

Prema odluci Ujedinjenih naroda, svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. travnja. Ove godine 2. travanj će već biti jubilarni 10. Svjetski dan svjesnosti o autizmu, obilježen pod motom „Rušimo zajedno barijere autizma – izgradimo pristupačno društvo!” 

Budimir Šobat Buda  je srušio vlastiti svjetski rekord ostavši pod vodom 24 minute i 11 sekundi. No, obaranje samog rekorda tek je sporedan motiv njegove akcije "Ne dišem". Njome se, zapravo, želi upozoriti na prepreke s kojima se djeca s autizmom suočavaju svaki dan.

Stranica 1 od 2