Sadržaj s oznakom: Hrvati u svijetu

Draga braćo, sve vas pozdravljam iz sunčane, sušne i tople Zambije! Mnogi već znaju, ali svejedno ću ponoviti, da sam u ljeto 2022. godine iz moje dugogodišnje misije u selu Kivumu u Ruandi preselio u novu župu, u selo Mwakapandula u Zambiji gdje sam morao ponovno početi sve od nule.

Četverodnevnu duhovnu obnovu za vjernike Hrvatske katoličke misije Singen-Villingen predvodio je dr. fra Serđo Ćavar, odgojitelj bogoslova Hercegovačke franjevačke provincije u Zagrebu, koji su animirali liturgijsko slavlje i program duhovne obnove. Obnova je trajala od četvrtka 14. ožujka do nedjelje 17. ožujka 2024. godine.

Ljetna škola Domovina projekt je Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji je nastao u partnerstvu s Udruženjem hrvatsko-američkih stručnjaka, a namijenjen je mladima od 18 do 30 godina.

U Hrvatskoj katoličkoj misiji u Hamburgu za novog kapelana imenovan je Ilija Lešić, mag. theol. Dolazi iz općine Novi Travnik – selo Ruda (župa Presvetog Srca Isusova – Pećine).

Susret o temi „Post spašava obitelj“, u okviru pastorala obitelji, održan je u utorak 27. veljače 2024. u crkvi sv. Feliksa i Regule u Hrvatskoj katoličkoj misiji Zürich, javlja croexpress.
Misionar u HKM-u St. Gallen fra Marinko Šakota predmolio je molitvu i održao predavanje o postu. Glazbenik Stijepo Gleđ Markos predvodio je pjevanje.

Na redovitom mjesečnom susretu mladeži hrvatskih zajednica iz Nagolda, Freudenstadta i Calwa na kojem se okupilo oko 90-ero vjernika, svečano je proslavljen blagdan bl. Alojzija Stepinca.

Hrvatska katolička misija Zürich proslavila je blagdan bl. Alojzija Stepinca svečanom misom koju je u nedjelju u crkvi sv. Josipa u Dietikonu predvodio fra Iko Skoko.

Župa sv. Križa u Hamiltonu svečanim euharistijskim slavljem proslavila je jedan od najznačajnijih spomendana – blagdan blaženog kardinala Alojzija Stepinca.

Pola stoljeća zajedništva Mijo i Luca Ivanković proslavili su u prošlu subotu u Freiburgu, gdje su obnovili bračne zavjete.

Hercegovačka noć vraća se u Chicago i bit će održana 27. siječnja od 17.30 sati u dvorani hrvatske Župe Srca Isusova.

Hrvatska katolička župa Frankfurt objavila je župnu statistiku za 2023., a i sam voditelj fra Petar Komljenović prisjetio se nekoliko najvažnijih događaja u protekloj godini…

Na prvu nedjelju došašća, 3. prosinca, u HKM Bern uveden je fra Antonio Šakota kao novi misionar, javlja croexpress.
Svečanu svetu misu predsjedao je biskupski vikar Georges Schwickerath. Fra Antoniju je uručena kanonska misija za njegovu službu, a koncelebrirali su don Većeslav Tumir, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije i savjetnik Apostolske nuncijature u Švicarskoj, te fra Gojko Zovko, bivši misionar u HKM Bern.

Povodom 32. obljetnice pada Vukovara, hrvatske katoličke misije Švicarske organizirale su u subotu u Luzernu susret mladih. Više od 350-ero sudionika, kojima su se pridružili misionari i časne sestre, pozdravio je domaćin susreta fra Branko Radoš.

Objavljeno u Hrvati u svijetu | 16.11.2023.

Put dug krunicu i pol

Hrvatska katolička župa Frankfurt organizirala je od 10. do 12. studenog duhovnu obnovu i slavljenički koncert. Voditelj obnove bio je vlč. Ivica Tolla, duhovnik katoličke televizije Laudato TV, koji je predslavio svete mise u petak i subotu u crkvi sv. Ante te u nedjelju u frankfurtskoj katedrali.

U rujnu su se osmorica vjernika Hrvatske katoličke misije Luzern odvažila na nesvakidašnje hodočašće. Na poticaj Dragana Dovođe, Petar Ramljak, Dragan Slebur, Ivica i Danijel Bilobrk, Ivica Udovičić, Nikola Stojanović i Tomislav Ćuk, biciklima su se zaputili iz Luzerna u Gospino svetište u Lourdes (Francuska). Svoje su dojmove nedavno podijelili s članovima i ove hrvatske misije u Švicarskoj.

Mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić zaredio je za đakona fra Vinka Baćka, bogoslova Hercegovačke franjevačke provincije. Ovaj veliki događaj održan je u župi Presvetog Srca Isusova u Chicagu.

Stranica 1 od 13