Sadržaj s oznakom: Sveta Zemlja

Nakon napada uhićena su dvojica židovskih mladića koji su napali i pljuvali na benediktinca Nikodemusa Schnabela. Riječi osude stigle su i od izraelskih ministara vanjskih i unutarnjih poslova, prenosi Vatican News.

U današnjem razgovoru za "Vatican News", o. Ibrahim Faltas, vikar Kustodije Svete Zemlje, progovara o aktualnom stanju u Svetoj Zemlji i Bliskom Istoku.

Mjesto Isusova krštenja, Al Maghtas na jordanskoj strani rijeke Jordana, u 2023. posjetilo je 212 tisuća ljudi, objavila je u srijedu 3. siječnja KNA.

Jeruzalemski latinski patrijarh kardinal Pierbattista Pizzaballa je 22. prosinca u božićnoj video-poruci pozvao kršćane da prepoznaju božićnu poruku ljubavi, mira i pomirenja u vremenu kada se čini da nasilje i mržnja prevladavaju u Svetoj zemlji i drugim dijelovima svijeta, piše Vatican News.

Jeruzalemski latinski patrijarh kardinal Pierbattista Pizzaballa je u nedjelju 29. listopada, na svetkovinu Djevice Marije, Kraljice Palestine i Svete Zemlje, u Izraelu posvetio Svetu Zemlju Bezgrešnom Srcu Marijinu, prenosi Vatican News.

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin rekao je novinarima, u petak 27. listopada na obilježavanju ostavštine pokojnog talijanskog kardinala Achillea Silvestrinija u rimskom Campidogliu, da postoji mogućnost susreta pape Franje s obiteljima izraelskih talaca te je ponovno potvrdio stajalište Svete Stolice o dvodržavnom rješenju kao jedinom putu prema dugoročnom miru, prenosi Vatican News.

Papa Franjo molio se u nedjelju, 29. listopada za prestanak nasilja u Svetoj zemlji, posebice u Gazi gdje se odvija humanitarna katastrofa, kao i za oslobađanje izraelskih talaca koje drži Hamas.

Jeruzalemski patrijarh Pierbattista Pizzaballa rekao je da molitva neće promijeniti situaciju, ali da može unijeti Isusovu prisutnost u naše živote.

Rektor Svetišta Svete obitelji u Nazaretu fra Wojciech Bołoz istaknuo je da su se i franjevci u Nazaretu priključili u utorak 17. listopada pozivu za molitvu i post za mir, objavljeno je na mrežnoj stranici franjevačke Kustodija Svete Zemlje, javlja IKA.

Obraćajući se danas novinarima putem video-konferencije, jeruzalemski patrijarh, kardinal Pierbattista Pizzaballa, upitan je bio o spremnosti da ponudi sebe kao taoca u zamjenu za oslobađanje djece koja su uzeta u Hamasovom napadu na Izrael prošlog tjedna. Kardinal je tijekom intervjuu istaknuo da je potrebno „pronaći način da se taoci vrate”, javlja CNA.

Unatoč napadima Hamasa na Izrael, benediktinski samostan njemačkog govornog područja u Jeruzalemu ostaje otvoren, objavljeno je u četvrtak 12. listopada na portalu domradio.de, prenosi IKA.

Predsjednik Skupštine katoličkih ordinarija Svete Zemlje (ACOHL) jeruzalemski latinski patrijarh kardinal Pierbattista Pizzaballa je u ime ACOHL-a, u srijedu 11. listopada 2023., u povodu eskalacije oružanog sukoba u Svetoj Zemlji, uputio poziv na molitvu i post za mir u utorak 17. listopada.

Kustodija Svete Zemlje objavila je u utorak 10. listopada 2023. poziv svima diljem svijeta koji sa zebnjom prate događanja u Svetoj Zemlji nakon eskalacije oružanog sukoba između Palestinaca i Izraelaca.

Kršćanska hodočasnička mjesta i crkve ostaju otvorene, rekao je kardinal Pizzaballa, uz napomenu da su to mjesta molitve, a molitva je u ovom trenutku najpotrebnija.

Kršćani Jeruzalema – grada koji je bio središte svijeta na srednjovjekovnim kartama – sada su maleni dio stanovništva, samo deset tisuća stanovnika Jeruzalema, manje od dva posto ukupnog broja stanovnika su kršćani, što je ogroman pad u odnosu na jedanaest posto koliko ih je bilo nekoliko desetljeća prije. Velika većina su palestinski Arapi, iako postoji i značajna armenska zajednica, piše catholicherald.

U četvrtak, 2. veljače, na blagdan Svijećnice, američki turist srušio je s postolja Kristov kip u crkvi u jeruzalemskom starom gradu.

Stranica 1 od 3