Ogledala međugorskog neba

Priprema za 35. obljetnicu Gospinih ukazanja

Međugorsko Nebo

Ljepota toplih lipanjskih večeri prekrasna je između ostalog zato jer omogućuje da se večernje Svete Mise služe na vanjskom oltaru, sada dorađenom ukrasima zemljanih tonovima i aktualnim prikazima „milosrđa“ vezanim uz Jubilarnu godinu božanskog milosrđa. Ipak, najveća svečana kulisa, uvijek orginalna i maestralna ostaje međugorsko nebo!!! Uvijek različito i iznenađujuće – baš na pravi način dočarava širinu, visinu i dubinu Božju uvijek drugačiju i iznenađujuću. Razmišljam dalje o tom nebu: dok su motivi Međugorja nekako uvijek isti: crkva, kip Gospe ili Uskrslog Isusa, Podbrdo, Križevac… opet su svaki puta različiti jer je svaki puta na tim slikama drugačija pozadina neba, sjaj sunce, bljesak zvijezda i mjeseca… Nebo je ono koje sve ovdje u Međugorju čini drugačijim. Kao što čini drugačijim svaku fotografiju, tako čini i da stvarnosti našega srca postanu drugačije. Nebo daje Međugorju konstantu. I neka sve prođe, i neka krizne godine „pojedu“ godine obilja i neka se ljute duhovi i opet otvore ratovi oko zemlje, položaja, hodočasnika, novca… i neka Međugorju sve oduzmu… ne mogu mu oduzeti Nebo! Nebo iznad Međugorja ostaje poput nerukotvorenog hrama u kojem će se ljudi otvorena srca u potrazi za ljubavlju dovijeka klanjati Božjoj prisutnosti u Onoj koja je bila njegovo prvo Svetohranište. I zato je tako jednostavan zadatak koji nam Gospa svih ovih 35 godina pojašnjava: „Bog mi dopusti da s Njim ostvarim ovu oazu mira. Želim vas pozvati da je čuvate, i da oaza bude uvijek čista. Ima onih koji svojom nemarnošću uništavaju mir i molitvu.“ (usp. 26. lipanj 1986.) Gospa nas upozorava da smo dakle mi ti koji se trebamo brinuti o čistoći naših srca koja čine ovo mjesto, ovu oazu – jer samo čisto ogledalo dat će pravi odraz nebeske stvarnosti koja se u njemu ogleda. Nije Gospino srce bogato sobom, nego je ono čisti odraz Božanskog bogatstva koje se u njemu odražava. Naš poziv nije da budemo „slika Međugorja“ – jer je slika uvijek iskrivljeni, osobni odraz stvarnosti oko nas. Naš je poziv da postanemo „ogledala“: ogledala međugorskog Neba!

Recept za Godišnjicu
Ne postoji univerzalni recept za Nebo. Svatko od nas ima neki svoj put. Važno je samo biti u skladu s Onim koji kaže: “ Blago vama kad vas – zbog mene – pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas! Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima! Ta progonili su tako proroke prije vas! (Mt 5, 11-12).

Nama koji smo upoznali Gospinu majčinsku ljubav ovdje u Međugorju važno je slijediti i njezine konkretne poruke – upute za sadašnji trenutak. Inspirativno je slijediti i primjere svetaca. Jedan lijepi recept ostavio nam je naš zemljak, isusovački sjemeništarac, sluga Božji Petar Barbarić koji kaže: „Od svih putova što vode u Nebo, meni se čini najkraćim, najlakšim i najpouzdanijim onaj kojim čovjek ide ispunjavajući svoje obične dužnosti.“ Savršen recept za dočekati ovu 35. godišnjicu Gospinih ukazanja. Sretno!

Označeno u