Što je Međugorje bez Gospe? Rudolf Baier

Što je Međugorje bez Gospe?

Mjesec studeni u Međugorju je poseban mjesec, jer se duhovna prisutnost pokojnog fra Slavka počinje tako intenzivno osjećati. Svojim 'rođenjem u Nebu' kao da želi reći svima onima koji ovih dana s tugom posjećuju grobove svojih milih i dragih: „Nemojte plakati, vaši najmiliji nisu nestali, oni su ponovno rođeni u vječnoj stvarnosti Ljubavi u kojoj ćemo se svi jednoga dana sresti.“ Zato je ova kolumna svojevrsno podsjećanje na temeljne postavke njegove Gospine škole koju je neumorno svjedočio sve do svoje smrti.

SVAKI VJERNIIK JE ISUSOV RATNIK
Već 41 godinu Gospa nas u Međugorju sprema na rat. Rat sa Sotonom koji se bori za nasilje, nemir, nered i ljudske duše. I to ne bi trebalo biti ništa čudno za nikoga od nas. Jer biti Kristov znači biti ratnik, znači biti u stalnoj borbi s tminom koja odmah želi ugasiti svaku naznaku svjetla. Sveti Pavao ovu našu pozvanost na borbu tako lijepo opisuje u svojoj poslanici Efežanima: „Obucite svu opremu Božju da se mognete oduprijeti lukavstvima đavlovim. Jer nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv Vrhovništva, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima. Zbog toga posegnite za svom opremom Božjom da uzmognete odoljeti u dan zli i održati se kada sve nadvladate.

Držite se dakle! Opašite bedra istinom, obucite oklop pravednosti, potpašite noge spremnošću za evanđelje mira! U svemu imajte uza se štit vjere: njime ćete moći ugasiti ognjene strijele Zloga. Uzmite i kacigu spasenja i mač Duha, to jest Riječ Božju. Svakovrsnom se molitvom i prošnjom u svakoj prigodi u Duhu molite. Poradi toga i bdijte sa svom ustrajnošću i molitvom za sve svete…“ (Ef 6, 10-20)

Pokojni fra Slavko Barbarić, davno je napisao slične riječi poziva na borbu: „Međugorje nije samo poziv na molitvu i post, nego Marijina škola života i osposobljavanje svih nas za borbu protiv zla i grijeha i odvažno zauzimanje za život. Tko bude tako radio, bit će čovjek mira, i bit će svet!“

GOSPA JE PUT PREMA ISUSU
Gospa zna da se ovaj rat osvaja mirom i ljubavlju u srcu. Ali mi još nismo spremni, naše srce je nemirno i nije vično ljubiti. Zato Gospa ovdje dolazi kao naša Majka i učiteljica. Ona je kroz cijelu povijest crkve bila ta koja je ljude učila kako doći k njezinom Sinu jer je ona sama to najbolje znala. Ona koja je puna milosti i koja je ljubljena. Njezina ljubav i njezin odnos s Isusom su najsavršeniji primjer koji i mi trebamo imitirati. Čovjek je biće koje imitirajući i oponašajući uči. Čovjeku treba uzor i model, pravi put, a za nas vjernike je to Blažena Djevica Marija. Zato u zadnjoj poruci Gospa potvrđuje da je tu Svevišnji posla „…da vam budem radost i put u nadi jer čovječanstvo se odlučilo na smrt.“ (25. 10. 2022.)

SVIJET SE ODLUČIO ZA NE LJUBAV
Svaki put kad se odlučimo na ljubav i žrtvu, odlučujemo se za život. Svaki puta kad mislimo samo na sebe i svoju korist, odlučujemo se na smrt. Gospa kaže da se svijet odlučio na smrt. Potvrđuje da je svijet objavio otvoreni rat protiv ljubavi! I mi to vidimo na svakom koraku. Ruše se svi zdravi temelji društva i odnosa, vjere i znanosti, života i smisla. Stručnjaci za rad s djecom upozoravaju kako sve više postajemo „digitalni autisti“ – ljudi zatvoreni u vlastite sebične svjetove koji nemaju veze sa stvarnošću, nemaju veze sa drugima. Koliko je samo to suprotno životu jer čovjek je biće koje se ostvaruje u odnosu s drugim.

Čovjek se uči ljubiti od drugoga. „Povrijeđena djeca ne prestaju voljeti svoje roditelje; ona prestaju voljeti sebe.“ - kaže poznati psiholog Jasper Juul.

Ključna stvar u promjeni srca jest spoznati da nas Bog ljubi tamo gdje mi sebe ne ljubimo. Tu se događa klik koji mijenja nas, a onda i naše odnose prema drugima. To čudo spoznaje može izvesti samo Božja ljubav kada nas milošću dotakne. Zato Gospa kaže u poruci da je Bog posla „zato… da vas poučavam da bez Boga nemate budućnosti.“ (25. 10. 2022.) Bez Boga koji je ljubav, nema promjene srca, nema promjene na bolje koja se događa jedino po unutarnjoj promjeni čovjeka.

SAMO LJUBAV JEDNE MAJKE SE NE PRESTAJE NADATI
Kako onda Gospa kaže da ne gubimo nadu u promjenu ljudskog srca (usp. „Svjedočite radosno vašu vjeru i ne gubite nadu u promjenu ljudskoga srca.“ 25. 10. 2022.)?

Odgovor na ovo pitanje daje sama Gospa u svojoj slijedećoj rečenici: „Ja sam s vama i blagoslivljam vas mojim majčinskim blagoslovom.“ (25. 10. 2022.) Jedna Majka se nikad ne prestaje nadati da će njezino dijete ozdraviti, ili se vratiti ili postati bolje…Dakle, još je sve moguće dok je Ona s nama. A promjene srca moguće su dokle god je blagoslova njezine majčinske ljubavi.
Ovih dana smo slušali i slušamo kako je Međugorje sveto mjesto i kako se po toj svetosti i po milosti sakramenata u njemu događaju sve unutarnje preobrazbe, odnosno nova evangelizacija. Fra Slavko Barbarić bi se djelomično složio s ovom tvrdnjom, jer za njega je glavni pokretač milosti i svetosti Međugorja bila Gospina blizina: prisutnost Gospine majčinske ljubavi koja na poseban način dotiče i otvara srca, a onda ih sakramentalne milosti oslobađaju i liječe.

SAMO SE SRCEM DOBRO VIDI
Međugorje ne bi bilo Međugorje bez Gospe i njezine majčinske prisutnosti. Baš kao što ni čuda u Kani Galilejskoj bez Marije ne bi bilo. Kao što se tamo voda naše zemaljske ljubavi pretvorila u božansku ljubav tek onda kad je Marija intervenirala i uputila mladence na Isusa, tako i međugorskih obraćenja i promjena ne bi bilo da i ovdje Marija ne vodi vjernike k Isusu i njegovoj preobraziteljskoj snazi.

Fra Slavko Barbarić je očigledno vodio iste bitke sa 'mudrim i umnim ljudima koji poznaju tajne kraljevstva Božjega, ali niti sami u njega ulaze niti puštaju druge u njega ući'. Razumom se tajne vjere ne mogu dokučiti, tek srcem se dobro vidi – kaže Mali Princ.

Opisujući svoj razgovor sa poznatom njemačkom spisateljicom i psihoterapeutkinjom, gospođom CHRISTOM MEVES, fra Slavko pojašnjava ovaj misterij: „Razgovarali smo o Međugorju. Iznenadila me s onim što je ona kao najljepše i najvažnije otkrila u Međugorju. Izrekla je to u tri točke: Lijepo je od Gospe što dolazi svaki dan, što je s nama tako dugo i što govori jednostavno. Iznenađen njezinom tvrdnjom spontano sam dodao: Zanimljivo!? Upravo su te tri točke velika smetnja komisijama i teolozima!

Zašto svakodnevno, zašto tako dugo i zašto onakve poruke? Christa je dodala. Ja govorim sada kao majka, baka i psihoterapeut. Zbog svoga posla neprestano sam u susretu s ranjenim osobama. Najdublje rane u srcima i dušama ljudi, koje uzrokuju strahove, depresije, probleme sa smislom života i sl., zadaje odsutnost roditelja, nedostatak njihove ljubavi, nedostatak nježnosti i doslovno majčinskoga i očinskoga krila, zagrljaja.

Gospa nas želi naučiti da budemo jedni s drugima, da naše majke budu više u obitelji sa svojom djecom nego za strojevima po tvornicama i uredima.“ – zaključila je Christa.“

Tako je fra Slavko sa svima nama podijelio ovu spoznaju o tome zašto je ovdje u Međugorju Božja ljubav tako djelotvorna – zato jer se izlijeva kroz srce Majke koja je stalno prisutna, koja nas ne ostavlja i koja govori tako jednostavno da to svatko onaj tko traži Boga iskrena srca, može razumjeti. Majčinu ljubav ne može se shvatiti razumom, nego samo srcem.

Paula Tomić/Glasnik mira 11/2022.