Vjerujete li u čudo Uskrsa u vašem životu?

Vazmeno trodnevlje, neobično, tiho, u ovo posebno korizmeno vrijeme koje nam dirigira pandemija koronavirusa.

Nalazimo se u danima neposredne priprave prolaska prema Uskrsu. Što očekivati od ovog Uskrsa na koji možda ni na misu nećemo moći otići? Ograničeni smo prostorno i tjelesno. Uskraćeni smo svih onih tradicionalnih pashalnih obreda tako bogatih značenjima kojima crkva tisućljećima slavi pobjedu svjetla nad tamom, života nad grijehom i smrću. Ipak, duh nam nije ograničen. U povijesti crkve i života imamo bezbroj primjera snažnih i velikih duhovnih iskustava i spoznja ljudi koji su tijelom bili zatočeni u malene prostore, ali su duhom doticali beskraje Božje ljubavi. Ništa nas ne može spriječiti u tome da i mi ovog Uskrsa doživimo naše USKRSNO ČUDO!

Današnji racionalni čovjek teži sve nekako razumski objasniti, i sve više zazire od nekih nadnaravnih znakova – jer bi povjerovati tim Božjim intervencijama značilo morati promjeniti svoje stajalište prema počelu i smislu života. A to nije baš lako.

Don Josip Mužić u svojoj knjizi „Božićno čudo na Okitu“ ovako piše: „Istinski vjernici doista znaju da Bog može djelovati iznad prirodnih zakona i to ne tek tako, nego radi našega dobra. I u čudu Bog ostaje vjeran svome stvaranju. U čudu zapravo Bog pokreće stvorene uzroke onim istim snagama koje djeluju unutar plana prirode. U mnogim se čudesima može ustanoviti kako su prirodni zakoni došli do izražaja na jedan sasvim nov način… Čudo je prema tome ostvarenje sila prisutnih u svijetu, koje djeluju po svojoj redovitosti, ali na takav način da takav ishod u tom trenutku ne bi bio moguć sam po sebi, zahvaljujući samo prirodnim silama!

Danas se nerijetko gleda priroda kao zasebna i samostalna stvarnost, te prema toj logici, Bog ako i postoji, nije više ni u kakvoj vezi s prirodom. Biblijsko poimanje sasvim je drugačije. Bog je stvorio svijet, svojom ga voljom drži stalno u postojanju i njime upravlja. Bog je živ i stalno djeluje kao izvor i podrijetlo svega što se na svijetu događa – dakle svih redovitih i izvanrednih pojava.“

A budući da se čovjek nekako privikne na ono redovito i to više ne dotiće njegovu svijest, onda se uvijek događa i nešto izvanredno kako bi čovjeka upozorilo da i u vidljivim stvarnostima mora gledati nevidljivu prisutnost koja upravlja svakom stvari u smjeru koji je Bog predodredio. U čudu koje se dogodi lakše se opipa Božja blizina jer često puta zaboravimo kako mi doista „U BOGU ŽIVIMO, MIČEMO SE I JESMO“ (Dj 17,28) – kako kaže apostol Pavao.

Isusovo uskrsnuće najveći nam je poziv i ohrabrenje kako je Bogu sve moguće. Ove godine kada ga ne možemo na vanjski način slaviti onako kako smo običavali, možemo još više iznutra tražiti vidjeti i doživjeti čudo uskršnje preobrazne u našim svakodnevnim životima!

„Tko kuca, otvorit će mu se! Tko traži – taj i nalazi!“ – kaže nam Isus u Evanđelju! Dakle, ukoliko želite da se nešto u vašem životu promjeni, da nešto uskrsne, da nešto oživi – to morate od Isusa u molitvi tražiti i u to čudo vjerovati! Vidjet ćete da Bog doista može sve učiniti NOVO!

Neka vas sve dotakne milost Uskršnje preobrazbe! SRETAN I BLAGOSLOVLJEN VAM USKRS!

Označeno u