Vratite se Bogu i njegovim zapovijedima

Gospa je u svojoj zadnjoj poruci od 25. svibnja 2020. vrlo jasna: naime, poziva nas na molitvu skupa s Njom kako bi se obnovili (imali novi život) u Duhu Svetom.

A što to konkretno znači – Ona kaže da mi već znamo u našim srcima: VRATITI SE BOGU I NJEGOVIM ZAPOVJEDIMA! Kako je to važno upravo danas kada ova modernistička i liberalna teologija i liturgija sve više relativizira i mijenja tradicionalne vrijednosti vjere i crkvenog ponašanja – a sve sa ciljem da se izgubi povjerenje i poštovanje prema EUHARISTIJI – izvoru i vrhuncu našeg duhovnog života!

Gospa također kaže kako će nam jedino MOLITVA i ZAGOVOR SVETIH pomoći biti otvoreni za nebeske (duhovne) stvarnosti, za koje ovaj nemirni svijet postaje sve više slijep. A molitva će nam dati i snagu proći kroz različite kušnje na koje nas ovaj svijet osuđuje zbog vjere u Isusa Krista i zbog poštivanja Božjih zapovjedi.

Kao što možemo vidjeti u zbivanjima oko nas oko zabrane svetih misa s pukom ili načina dijeljenja sakramenata, upravo će VJERA nas kršćana biti u najvećoj kušnji. Pa kako bi se ohrabrili u našoj svakodnevici, pogledajmo primjere svetih čiju zaštitu trebamo tražiti. Evo kako su završili svoje živote apostoli i evanđelisti, prvi svjedoci vjere u Isusa Krista:

KAKVOM SMRĆU SU APOSTOLI i EVANĐELISTI POSVJEDOČILI SVOJU VJERU?

1. Matej. Apostol i evanđelist. Kršćanska nam tradicija prenosi da je propovijedao u Arabiji, u Etiopiji i Indiji. Umro je mučeničkom smrću, sjekirom je ubijen na oltaru dok je obavljao svećeničku službu.

2. Marko. Evanđelista. Svoje Evanđelje napisao je u Rimu, nakon smrti sv. Petra. Pisao ga je prema onome što mu je sv. Petar kazivao i svjedočio. Predaja kaže da oko 65. godine odlazi u Aleksandriju propovijedati evanđelje, tamo osniva Crkvu. Kao biskupa Aleksandrije napadaju ga na oltaru, vežu ga oko vrata i tako ga konji vuku kroz grad sve dok nije izdahnuo. To je bilo 25. travnja 68. godine. Nevrijeme je spriječilo neprijatelje da ga spale, pa njegovo tijelo kršćani zakapaju.

3. Luka. Bio je pisac trećega evanđelja i Djela apostolskih, vjerni pratitelj svetoga Pavla, liječnik i kroničar koji nam je ostavio mnogobrojne detalje iz života apostola i prve crkvene zajednice. Prema jednoj predaji umro je u Grčkoj, od smrti vješanjem.

4. Ivan. Apostol i evanđelista. Prema predaji, odveden je u Rim i mučen u vrelom ulju, a nakon što je čudesno preživio, prognan je na otok Patmos u Egejskom moru i osuđen na rad u rudnicima. Ondje je napisao Knjigu Otkrivenja, a kad je za vrijeme cara Nerve bio oslobođen, vratio se u Efez, gdje je napisao svoje Evanđelje i tri poslanice i ondje je u dubokoj starosti od oko 100 godina jedini od apostola umro prirodnom smrću.

5. Petar. Svoje misijsko djelovanje završio je u Rimu u kojem je djelovao 25 godina. No bio je optužen da je bacio uroke na jednu od carevih ljubavnica. Na traženje svoje kršćanske zajednice kad je započeo progon, odluči pobjeći iz grada. No, na putu mu se ukaza Isus. Petar ga je upitao: „Kamo ćeš Gospodine?“ (Quo vadis Domine?), a Isus mu je odvratio: „U Rim, da me opet razapnu!“ Petar j eto shvatio kao znak Božje volje, pa se vratio u Rim, bio uhićen i bačen u tamnicu. Naposljetku je bio bičevan, i razapet na naglavačke na križ. Molio je da ne bude raspet poput njegova Učitelja, jer nije dostojan da umre takvom smrću.

6. Jakov mlađi Alfejev. Jeruzalemski biskup. Prema tradiciji umro je mučeničkom smrću u Jeruzalemu pribijanjem na križ oko 62. godine, nakon što je naviještao Evanđelje. Njegov simbol na slikama je pila, jer se smatra da mu je nakon smrti tijelo prepiljeno.

7. Jakov stariji - Zebedejev sin bio je ribar po zanimanju kad ga je Isus pozvao na apostolsku službu. Ono što još sigurno znamo o sv. Jakovu zabilježeno je u Djelima apostolskim. "U ono vrijeme kralj Herod poče zlostavljati neke članove Crkve. Mačem pogubi Ivanova brata Jakova" (Dj 12,1-2). Klement Aleksandrijski i Euzebije Cezarejski spominju i obraćenje sudskoga sluge koji je Jakova vodio na sud. Vidjevši taj kako je apostol hrabro primio smrtnu osudu, priznao se i sam kršćaninom. Jakova je zamolio za oproštenje za sve što mu je učinio. Apostol ga je poljubio i rekao mu: "Mir s tobom!" Poslije toga je obojici odrubljena glava.

8. Bartolomej. Poznat i kao Nathaniel. Bio je misionar u Aziji. Bio je mučen zbog svog propovijedanja u Armeniji gdje su ga bičevali do smrti .

9. Andrija, brat apostola Petra. Prvi biskup grada Carigrada. Raspet je na križu u obliku slova X, u Patrasu u Grčkoj. Nakon što ga je sedam vojnika snažno isprebijalo, tijelo su mu najprije konopcima vezali za križ kako bi mu produžili agoniju. Njegovi učenici su izvijestili kako je Andrija, dok su ga vodili prema križu, izrekao ove riječi: "Dugo sam želio i iščekivao ovaj sretni čas. Križ je posvećen Kristovim tijelom koje je na njemu visjelo." I dva dana je nastavio propovijedati svojim mučiteljima sve dok nije izdahnuo.

10. Toma. Izboden je kopljem u Indiji tijekom jednog od svojih misionarskih putovanja na kojima je osnivao crkvu na Potkontinentu.

11. Juda Tadej. Doživio je mučeničku smrt, zajedno sa apostolom Šimunom Kanaanacem u Perziji. Prema predaji, obojica su bili prepiljeni.

12. Matija. Apostol koji je izabran kao zamjena izdajniku Judi Iškariotskom. Umro je mučeničkom smrću tako što je kamenovan, a potom obezglavljen.

13. Pavao. Djela apostolska i kršćanska predaja pripisuju mu četrnaest poslanica. Na trećem velikom misijskom putovanju bio je uhićen u Palestini i, budući da je kao rimski građanin uložio priziv na cara, sproveden je u Rim, gdje je nedugo zatim uslijedio žestok progon kršćana. Sveti Pavao je kao rimski građanin pogubljen mačem tako što mu je odrubljena glava 67. g.

Možda će nam ovi primjeri biti dobar podsjetnik kako naše sadašnje patnje nisu ništa u usporedbi s još težim progonima i još surovijom okrutnošću s kojom su se susreli apostoli i učenici u svoje vrijeme radi svoje vjere. Ali isto tako oni su nam i putokaz jer nije učenik više od učitelja, i ako su progonili Njega, progoniti će i nas! Ipak, Gospa je s nama, štiti nas i blagoslivlje svojim majčinskim blagoslovom. (25. 5. 2020.) a mi ne zaboravimo Isusove riječi: „Svi će vas zamrziti zbog imena moga. Ali tko ustraje do svršetka, bit će spašen.“ (Mk 13, 13)

Paula Tomić/medjugorje-info.com

Označeno u