Život duše

DAN MILOSTI

Najgledanija TV emisija u našoj kući je – VREMENSKA PROGNOZA! Ton se obavezno mora pojačati do maksimuma kako bi svi ukućani, a po mogućnosti i susjedi, čuli kakvo nas vrijeme očekuje sutra – hoće li biti kiše ili će se vrt morati ručno zalijevati. Ipak, na početku svakog dana, prije odlaska na posao, nakon što se osobno uvjerim kakvi se oblaci provlače nebom, ostavljam svojoj djeci ono što će obući za danas! Mislim da tako otprilike rade sve mame! E pa tako onda radi i naša Nebeska Majka. Mogli bi reći da je Sveto Pismo ova dugoročna prognoza za kako se najbolje pripremiti i preživjeti uvjete i neuvjete ovdje na zemlji, ali Gospine poruke ovdje u Međugorju dođu onda kao jedan majčinski savjet što da „obučemo“ baš danas, baš u ovaj mjesec dana, kako bi bili najzaštićeniji od zloga i najotvoreniji za trenutne Božje milosti. One su baš, kako reče fra Slavko: poruke za sadašnji trenutak!!! A to nije moguće bez njezine „STVARNE, ŽIVUĆE PRISUTNOSTI MEĐU NAMA“ o kojoj je Gospa sama progovorila u zadnjoj poruci Mirjani.
Ova očitost „živuće prisutnosti“ bila je skoro „opipljiva“ na dan 35. Obljetnice Gospinih ukazanja. Dan pun MILOSTI vidljive u malim detaljima svakodnevnog života i odnosa, u stanju duše, u povezanosti s Bogom, – baš kao što Gospa u poruci kaže „Danas, na ovaj DAN MILOSTI…“ (Poruka 25. 06. 2016.)
Na poseban način osjećao se MIR – ali ne mir kao odsustvo nemira ili vanjski mir – nego kao jedna nova dimenzija bivstvovanja – koja dotiče Božje tokove koji prolaze duboko, duboko kroz dubine duše. Tamo se otkriva što je SIGURNOST - sigurnost u postojanje Onoga koji sve drži u svojoj ruci, koji nas poznaje još od majčine utrobe, koji zna koliko nam je vlasi na glavi i koji odijeva ljiljane u polju i hrani ptice nebeske. To je sigurnost u Nebeskog OCA koji je bio tu prije nas i bit će tu poslije nas i kojem trebamo donijeti našu DUŠU, zaprljanu ili čistu već koliko smo ga ovdje na zemlji tražili, žudjeli, ljubili… Ako tražimo sigurnosti ovdje na zemlji – falili smo! Ta i sami vidimo kako ovaj zemljani život postaje sve neizvjesniji i nesigurniji…
Isto tako i odmor! Svi smo kronično umorni i svi žudimo za odmorom, a naši tjelesni odmori i ljetovanja najčešće nam donesu samo još više umora i stresa! Ova Godišnjica mi je tako zorno pokazala što znači „odmoriti se u Bogu“ i kako je to tek pravi odmor jer kad je duša odmorna i nahranjena, onda se lakše i postojanije žive stresovi svakodnevice.

URLIK DUŠE
Ne čudi stoga što Gospa u poruci Mirjani progovara o DUŠI i upozorava nas da je BRIGA O DUŠI zapravo naš jedini zadatak ovdje na zemlji – jer samo nam ona ovdje na zemlji pripada i nju ćemo donijeti gore – u vječnost! (usp. „Vi, djeco moja, vi se trebate brinuti samo za vašu dušu, jer ona je jedino što vam na Zemlji pripada. Nju ćete donijeti zaprljanu ili čistu pred Nebeskog Oca.“ (Poruka Mirjani 2. 07. 2016.)
Ono što je danas vidljivo u svijetu jest da su duše ljudi mrtve. To se vidi u praznim pogledima, u porastu depresivnih stanja, u povećanom broju samoubojstava – posebno mladih. Vidi se u eskalacijama nasilja, u pojačavanju zvukova, osjeta, jačine droga, ekstremnostima u sportovima, užicima, bolima, uzbuđenjima… , sve se pojačava do maksimuma kako bi se nešto osjetilo! Neki idu čak dotle da ubiju drugu osobu – samo da bi osjetili neko uzbuđenje, neki osjećaj…
Gospa se brine za našu dušu – zato što je ona pokretač svega – ona je BATERIJA NAŠEG BIĆA! Kao što tijelo da bi živjelo mora primati tjelesnu energiju, hranu, vodu… tako i duša živi od nebeske hrane - Božanske ljubavi. Najčistiji izvor božanske ljubavi je Sveta Misa – vječna beskrvna žrtva Njezina Sina. To nas danas Gospa uči – da trebamo hraniti dušu Isusovom ljubavlju iz Euharistije („…iznova vas pozivam da slavite srce Isusovo, srce vjere, Euharistiju.“ – usp. poruka 2. 07. 2016.) Isto tako i da trebamo ŽIVJETI naše obiteljske i ljudske odnose stvarno (ne virtualno) jer „…bol i radost, patnja i ljubav čine da vaša duša intenzivno živi…“ (usp. poruka 2. 07. 2016.)

GOSPA NIJE „POLITIČKI KOREKTNA“!!!
Udarci na obitelj osjete se na sve strane. Pa i na području nazivlja! Živimo u vremenu „POLITIČKE KOREKTNOSTI“ (engl. PC - political correctness) odnosno maximalnog izbjegavanja gesti, ponašanja ili uporabe izraza koji predstavljaju ili se mogu protumačiti kao vrijeđanje ili omalovažanje određene društvene skupine il manjine. Tako se značenje riječi „razvodnjava i ubija“ a samim tim i geste, radnje i osobe koje te riječi označavaju također u ljudskom poimanju i svijesti gube na svojoj težini i značaju. Iznenadilo me što se ovakve težnje lingvističkog korektnog politikanstva žele implementirati i u Crkvu a sve u svrhu ravnopravnosti spolova i rasne jednakosti. Očigledno svijetu jako smeta kada se spominju riječi tako prirodne i naravne – poput OTAC; MAJKA; SIN… Tako bi trebalo nekorektne Oca, Sina i Duha Svetoga zamijeniti korektnima „Stvoritelj, Otkupitelj i Branitelj“ ili još bolje u „Jedan Bog, Majka svih nas“. Umjesto „Sin čovječji“ korektnije bi bilo da stoji „Biće ljudsko“, a popularnu američku pjesmu „Bog naših otaca“ trebalo bi prevesti u „Bog svih vjekova“.
Isus nas u Bibliji uči sasvim drugačije kad kaže: „A kad u neki grad uđete pa vas ne prime, iziđite na njegove ulice i recite: ‘I prašinu vašega grada, koja nam se nogu uhvatila, stresamo vam sa sebe! Ipak znajte ovo: Približilo se kraljevstvo Božje!’ (Lk 10, 10-11) Dakle, on ne traži da se ispravljamo i ublažavamo, pazimo da ne kažemo nešto što nije u redu iako znamo da će drugoga zaboljeti… On kaže da je u redu ako se ono što mi govorimo nekome i ne sviđa… jer istinu treba reći!
Zašto Gospa u Međugorju smeta ovome svijetu? Zato što se služi (prema kriterijima svijeta) politički nekorektnim govorom. Naime, Gospin govor je prepun izvorno obiteljskih termina: Ona o sebi isključivo govori kao o MAJCI, o svojoj ljubavi kao o MAJČINSKOJ LJUBAVI. Za nju je naš Bog prije svega NEBESKI OTAC, a Isus je za nju ponajprije njezin SIN. Ona štiti obiteljske odnose, jer je obitelj važnija i vrjednija po svome zajedništvu, suživotu, tradiciji, korijenima, pripadnosti jednom narodu, vjeri… na kraju i žrtvi – od egoistične egzistencije jednog pojedinca. Svijet je međutim preokrenuo i preokreće ove vrijednosti: temelj svega postaje pojedinac i njegova prava. Pojedinac, njegovi užici, njegovo osobno shvaćanje stvarnosti - postaju mjerilo svega! Nije ni čudo što se onda sve ruši – jer jedino se u zajedništvu izgrađuje i samoizgrađuje. Naša snaga je u zajedništvu. Naša budućnost je u „zajedništvu svetih!“ Gospa smeta jer poziva na zajedništvo – na Euharistiju („Zato, djeco moja, obratite se Euharistiji, mome Sinu.“ (usp. poruka Mirjani 2. 07. 2016.)
Pred ove ljetne dane odmora ne zaboravimo dakle gdje je pravi odmor i život duše, ne zaboravimo molitvu i Euharistiju jer „Zapamtite, vjera u ljubav u moga Sina uvijek bude nagrađena.“! (usp. poruka Mirjani 2. 07. 2016.)

Gospina poruka preko Mirjane, 02.07.2016.
Draga djeco, moja stvarna živuća prisutnost među vama treba vas učiniti sretnima jer to je velika ljubav moga Sina.
On me šalje među vas da vam majčinskom ljubavlju udijelim sigurnost.
Da shvatite da bol i radost, patnja i ljubav čine da vaša duša intezivno živi, da vas iznova pozovem da slavite srce Isusovo, srce vjere, Euharistiju.
Moj Sin iz dana u dan u vijekove živ se vraća među vas, Vama se vraća, a nije vas nikad ni ostavio.
Kada se jedno od vas moje djece vrati k Njemu moje majčinsko srce zaigra od sreće.
Zato, djeco moja, obratite se Euharistiji, mome Sinu.
Put k mome Sinu je težak, pun odricanja, ali na kraju je uvijek svjetlo.
Ja razumijem vaše boli i patnje i majčinskom ljubavlju brišem vam suze.
Pouzdajte se u moga Sina jer On ce za vas učiniti ono što vi ne biste znali ni tražiti.
Vi, djeco moja, vi se trebate brinuti samo za vašu dušu, jer ona je jedino što vam na Zemlji pripada.
Nju ćete donijeti zaprljanu ili čistu pred Nebeskog Oca.
Zapamtite, vjera u ljubav u moga Sina uvijek bude nagrađena.
Molim vas da na poseban način molite za one koje je moj Sin pozvao da žive po Njemu i ljube svoje stado.
Hvala vam!

Označeno u