Čudo po škapularu

Sa škapularom na vješala.

Batisto Bosio 1620. godine, po naredbi svoga vlastelina izvršio je ubojstvo dvojice plemića. Dok je u zatvoru čekao suđenje prijatelj mu je donio sliku Majke Božje Karmelske. Ubrzo se pokajao, obratio i učinio veliku ispovijed cijeloga života obdržavajući nemrs svake srijede u čast Presvete Djevice. Tri godine se tako pripremao primiti sv. Škapular moleći se Dobroj Majci da ga oslobodi sramotne smrti na vješalima, koja su mu prema ondašnjem zakonu prijetila.

Unatoč molitvama, Vrhovni sud u Cremoni bio je neumoljiv. Neposredno prije pogubljenja zatražio je i primio sv. Škapular od Sakristiana Cremonskog karmela. Pred svjedocima izrekao je veliko pokajanje za svoje grijehe i cijelim putom do svratišta nije prestajao, prepun pouzdanja, vapiti svojoj Karmelskoj Majci za pomoć.

Može li se Majka oglušiti na posljednje pozive svoga obraćenog sina u smrtnoj nevolji?

Egzekucija je imala biti izvršena u subotu, 22. ožujka 1625. godine. Kada se uže za vješanje zateglo pod težinom tijela, na opće iznenađenje svih prisutnih, rastrgalo se i na vjiše mjesta popucalo. Krvnik je donio drugo, deblje i snažnije uže i namjestio ga na vješala koja su bila visoko iznad hridi. Kada je izmakao duge ljestve i ovo je uže puklo. Međutim, osuđenik je svom snagom sa velike visine pao na oštro kamenje i svi su vjerovali da je mrtav, ali on se lagano pridigao, zahvalio Bogu i Presvetoj Djevici na velikom milosrđu koje su mu iskazali. Kasnije je svjedočio: "Kada sam pao nisam osjetio nikakve boli."

Sada više nije bilo sumnje da se radi o Božjoj intervenciji. Začuđeno mnoštvo stane moliti milost za osuđenog. Vrhovni sud odgodi izvršenje presude. Sav je grad bio uzbuđen, obitelji žrtava došle su javno oprostiti krivicu Batiste. Taj događaj potresao je čitavu Italiju. Sa svih strana stizale su molbe za pomilovanje na Milanski senat, koji je utjecao na vojvodu Feria, koji je odobrio pomilovanje. Sva dokumentacija tog procesa je sačuvana. A nitko ne bi trebao sumnjati da se i ovdje radi o posebnoj zaštiti Nebeske Majke, kao što je i obećala sv. Šimunu za svoju djecu koja nose Škapular.