Ima li Boga, pitao se?!

"Pišeš mi da mora nešto biti, na kraju krajeva. Čitao si, veliš, knjigu o zvijezdama od nekog velikog astronoma, pa ti je pala u oči tvrdnja tog slavnog znanstvenika: "Bez Boga se ništa u svijetu ne može ni razumjeti ni objasniti".

Otuda si ti došao do zaključka, da ima nešto. Kaži sine car Lazarev, ima Boga, i budi radostan! Ima nešto — tako govore mnogi školovani ljudi. No ako ti ostaneš do kraja života samo pri toj riječi: ima nešto, tvoj će sav život biti ništa. Jedna trenutna slutnja, da postoji neka ogromna tajna sila, iza vidljivog svijeta, nije još ni iz daleka ona vjera, životvorna i plodonosna, koja osvjetljava naš put i ukazuje na naš cilj.

Kazati samo, ima nešto, ne znači izaći na vidjelo dana. To jedva znači da je putnik prevalio ponoćni mrak i svojim proširenim zjenicama nazreo bjelasanje na istoku. A odatle do velikog sunca nad tjemenom još je dug put. Požuri da te smrt ne stigne u tom sumraku. Da bar znaš reći: ima Netko, zora bi zarudjela nad životom tvojim. Spoznaj Stvoritelja Svoga, brate dragi.

To je važnije od spoznanja stvorenja njegovih...

Mir ti i milost od Boga."

Označeno u