NEPISMENA BAKA KOJA JE ČUDESNO NAUČILA EVANĐELJE

Starac Efrem ispričao je čudesan događaj koji se zbio: "Nepismena, ali pobožna baka jednog je dana otišla u crkvu i čula kako propovjednik govori:
- "Tko ne čita Bibliju, neće biti spašen!"

Čim je baka čula ovu riječ, problijedjela je, te razočarana i vraćajući se kući, rekla svojoj kćeri: - "Dijete moje, otići ću u pakao jer ne čitam Bibliju!"
Kći ju je pokušala razuvjeriti, ali bilo je uzalud.

Jednog dana, baka je odlučila otići prosvijetljenom starješini da joj pomogne. Čim ga je baka ugledala, rekla mu je: - "Oče moj, neću biti spašena, jer ne čitam Bibliju, jer sam nepismena!"

Starac ju je umirio i rekao joj: - „A kako je spašeno toliko nepismenih ljudi, bako? Čak imamo i Svece, koji su bili potpuno nepismeni! Kako su spašeni? Slova ne spašavaju, ali ni nedostatak obrazovanja nije loša stvar. Dakle, bako, učinit ćeš sljedeće:

Uzet ćeš Evanđelje, otvorit ćeš ga na prvoj stranici, stavit ćeš dlan na Evanđelje, a zatim ćeš otići u svoj molitveni kutak i izgovoriti sljedeću molitvu: `Kriste, što si zapisao (rekao) u Evanđelju, stavi u moje srce!`

Sljedeći dan stavit ćete dlan na drugu stranicu i tako dalje."

Baka je nekoliko mjeseci poslušno slijedila starčeve riječi. Jednog dana kod kuće su se igrali njeni unuci koji su počeli loše pričati i kritizirati. Baka je to čula i odmah im rekla: - "Djeco moja, ne sudite da vam ne bi bilo suđeno!"

Kćer koja je tu bila, silno se iznenadila i pitala ju: - „Majko, što si rekla, odakle si to čula? To kaže Evanđelje, a budući da si nepismena.. tko ti je to rekao?" - "Dijete moje, nisam to odnikud čula ali mi je izašlo iz srca!"

Od tog je trenutka baka počela govoriti riječi Evanđelja, a da ih nije razumjela! Baka je, jer je poslušala starješinu s vjerom i (nevinom) jednostavnošću, počela u svoje srce usađivati riječi Evanđelja.

Ono što će nas spasiti je vjera u Krista, a ne naše obrazovanje.

Na kraju krajeva, Krist je nepismene ljude izabrao za svoje učenike, da pokaže da vas može učiniti sveznajućima, čak i ako ste nepismeni, dok god imate vjere i poniznosti."

Uredio: Petar Salečić, izdavačka kuća Kyrios

Označeno u