Vlč. Tomislav Ivančić: Sve što imaš, posveti Gospi

Uvijek sam sretan kad ljudima govorim lijepe riječi, a tako se ružno osjećam kad govorim protiv nekoga, kad nekoga nepravedno kritiziram.

Time se razara mozak, prijatelji dragi, na taj način razaraju se stanice tijela. Ne isplati se biti takav! Zato vas večeras molim, zavolite sebe. Imate samo sebe i ako sebe ne volite, pitam se koga ćete voljeti. Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe! A kad sebe ne voliš, zato nam je tako loše. Najprije zavoli sebe jer, pogledaj, sve što imaš, to si ti. I sve od čega možeš imati neizmjerno mnogo, cijelu vječnost, nebo, to si ti. Isus kaže, što koristi ako čovjek sve dobije, a svojoj duši naškodi, sebe izgubi; a svaki grijeh i svaka negativnost tebe razara, tebe ubija.

Kako bih volio da volite sebe, poštovani vjernici; kako bih volio da budete ponosni, vi u Međugorju; bili ste malo selo, a gle postali ste svjetski poznati, ali jeste li ponizni? Jeste li puni ljubavi prema svakomu koji dolazi i je li vam Isus na prvom mjestu ili su to gosti? Isus ili gosti? Je li prije molitva ili kuhanje jela? Sveta Misa ili novac? Što ti je na prvom mjestu? Ako voliš sebe, onda ćeš najprije voljeti Isusa, najprije ćeš dati Isusu ono što je njegovo. Ako je tako, imat ćeš i vremena i zdravlja i svega, da ljude nahraniš i da im daš daleko bolje nego bez Isusa. Imat ćeš nutarnje zadovoljstvo, imat ćeš bogatstvo koje ti nitko ne će moći oduzeti, i na nebu i na zemlji.

Braćo moja, pokušajmo se večeras rasplakati nad sobom. Zašto dopuštamo da propada ono što je najljepše? Kad čujem psovku, kad čujem da čovjek ne ide u crkvu i na ispovijed, a iz Međugorja je, iz ove župe, onda kažem da je to suprotno Gospi i pitam se zašto smo se dali zavesti na grijeh. Šteta, jer imamo samo jedan život. Kako je lijepo biti večeras zajedno i ići s Isusom. Kad si s Isusom, onda imaš svega, a kad si bez Isusa, nemaš ništa. Braćo moja, budimo ponizni. Ako vas mi, vaši svećenici, vodimo, i vi se obraćate, onda tu jest Gospa i vjernici iz svijeta s pravom dolaze ovamo, ali onda mi koji smo u Međugorju moramo biti drugačiji, mi moramo biti Gospini. Posvetimo se večeras Gospi, cijelo svoje biće, sve što si kroz ove godine sagradio, sve što imaš večeras posveti Gospi, kažimo: Marijo, posluži se time, da se evangelizira ova župa i da se mobilizira čitav svijet. Neka večeras bude dan obraćenja, dan novog promišljanja, dan poniznosti…

Danas kaži: Isuse, ne želim ići putem grijeha kojim sam išao, on ne vodi u nebo: vratimo se drugim putem svojoj kući, kao Tri kralja. Ako se istim putem vratiš kući, ubit ćeš Isusa u svome životu. Večeras se vratite drugačiji svojim kućama. Neka ti na prvom mjestu bude Isus, Bog, najprije se pomoli, najprije priznaj svoj grijeh, najprije oprosti drugima, onda ćeš vidjeti kako ćeš voljeti, jer ćeš s Isusom voljeti. Neka večeras iz nas iziđe sve negativno, svi zli jezici, i neka Međugorčani samo dobro govore, o svima. Znam da vas Isus voli, znam da ste odabrani, gotovo bih na to mogao biti ljubomoran, ali se radujem da vam je Bog dao toliko darova i tolike milosti, i zato bih volio čuti kako Hrvat voli Hrvata, kako katolik voli katolika, i kako Hrvat i katolik voli svakog čovjeka ove zemlje, bilo koje boje, bilo koje vjere, bilo kojeg nazora, a to možemo. Dao Bog da se to dogodi. Molimo da ova sv. Misa u nama to duboko promijeni. Amen.