Predstavljen “Put srca”: Osobe s posebnim potrebama su naša prilika za vječnost

U Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu u utorak je predstavljena prva knjiga autorice Paule Tomić “Put srca – Jean Vanier i poslanje osoba s poteškoćama u razvoju”.

Predstavljanje knjige organizirao je širokobriješki Ogranak Matice hrvatske, moderatorica je bila novinarka Višnja Spajić, a u predstavljanju su sudjelovali prof. def. Tina Zovko, voditeljica Odjeljenja za rad s djecom s višestrukim poteškoćama iz Prve osnovne škole Široki Brijeg, fra Goran Azinović, župni vikar u župi Krista Kralja Čitluk i autorica knjige Paula Tomić, piše jabuka.tv.

Program je izvođenjem duhovnih pjesama obogatila širokobriješka glazbenica Matea Galić.

“Ovo večeras nije promocija knjige. Ovo je susret ljudi koji imaju oči i srce i tim očima i tim srcem vide svakoga čovjeka”, naglasio je u pozdravnom govoru Gojko Jelić, predsjednik Matice hrvatske – Ogranak Široki Brijeg.

“Knjiga ‘Put srca’ je moj put. Nastala je iz želje da se prema primjeru života i djela Jeana Vaniera, osnivača međunarodne zajednice ‘Arka’, koja je udomila niz osoba s poteškoćama, ukaže na duhovnu ljepotu i ljudsku vrijednost osoba s teškoćama u razvoju”, istaknula je autorica Paula Tomić.

“Vanierove misli o Bogu koji nam je blizak, o čovjeku kao biću zajedništva, biću koje je slično Bogu upravo po tome što mu je ključna potreba potreba za ljubavlju, uvijek mi je davala svjetlo na putu, čak i prije nego sam se udala i dobila sina s posebnim potrebama. Vanier je shvatio ulogu osoba s posebnim potrebama. Oni su naša prilika da sebi osiguramo bolju vječnost iskazujući ljubav onima kojima je potrebna”, dodala je autorica.

Tina Zovko podijelila je iskustva u radu s osobama s posebnim potrebama u Prvoj osnovnoj školi Široki Brijeg.

“Kroz naše odjeljenje prošlo je preko 60 učenika s posebnim potrebama. Nažalost, nitko od njih nije se zaposlio – to je naša zbilja”, rekla je diplomirana defektologinja, dodajući da su ipak ponosni i sretni na sve one napretke i pomake kojima su osobama s posebnim potrebama olakšali život.

Fra Goran Azinović, vikar župe Čitluk, povodom predstavljanja knjige rekao je da je žalosno u kojoj mjeri današnji mladi obezvrjeđuju knjige i čitanje.

“U moje vrijeme dvije stvari nisu smjele pasti na pod: kruh i knjiga“, rekao je duhovnik župe Čitluk, ističući da se u svojemu radu najbolje osjeća radeći s osobama s posebnim potrebama.

“Kad radim s ‘normalnima’, mene zaboli glava. Osobe s posebnim potrebama, u stvari, pomažu meni. U njih nema ljubomore i zavisti, sve je jednostavnije. Slično kao i s malom djecom – od njih nemaš neke materijalne koristi, ali s njima imaš miran život”, naglasio je fra Goran Azinović.

U sklopu promocije prikazan je i desetominutni dokumentarni film “Moj svijet u plavom”, koji govori o radu Odjeljenja za rad s djecom s višestrukim poteškoćama iz Prve Osnovne škole Široki Brijeg autora Nenada Tomića.

Cilj autorice je ohrabriti obitelji osoba s poteškoćama u razvoju da se u trenucima kada je njihov križ jako težak, prepuste Božjim rukama jer ih Bog ljubi, daje snagu i nadahnjuje kako bi prevladali sve prepreke. Cijelu fotogaleriju pogledajte OVDJE.

Označeno u