Barbora Němčàkovà: Gospa uvijek sve najbolje vodi

Barbora Němčàkovà, ima 36 godina i dolazi iz grada Kroměřiža u Češkoj. U Međugorju je nakon svog obraćenja živjela godinu i pol dana te uspjela jako dobro naučiti hrvatski jezik. Po zanimanju je project i IT menager, ali je nedavno otvorila i agenciju za hodočašća u Međugorje postavši predsjednicom novoosnovanog Centra Međugorje u Češkoj.

Poznati danski pedagog i obiteljski terapeut Jasper Jull kazao je kako „povrijeđena djeca ne prestaju voljeti svoje roditelje, nego prestaju voljeti sebe“. Barbora je imala to iskustvo odrastajući uz oca ateistu i alkoholičara. Branio im je ići u crkvu, zlostavljao ih, ali Barbora je sve to krila u sebi i nije dopuštala da njezini prijatelji ili nastavnici u školi primijete kako ih otac kod kuće maltretira. Vrlo rano se uključila u treniranje nogometa i tu je bila vrlo uspješna, ali ta želja za potvrđivanjem i uspjehom sve ju je više odvlačila od vjere i crkve. Pomalo se izgubila u svijetu i njegovim zamkama.

Njezina majka je primijetila kako Barbora sve više gubi sebe, pa joj je zadnjim ušteđenim novcem platila put na hodočašće u Međugorje. Bilo je to 2006. godine. Baš na njezin rođendan koji je padao na Veliku subotu te godine, na molitvi klanjanja pred Presvetim osjetila je jaki Božji dodir u svojoj duši koji ju je potpuno promijenio. Odlučila se na duhovni put poniranja u sebe od godinu i pol dana u Međugorju koji joj je pokazao i otkrio sve one strahove i traume koje je u sebi zakopala kao dijete. Gospa joj je pomogla spoznati koliko je Bog ljubi baš tamo gdje ona ne ljubi samu sebe

Nakon povratka u Češku, 13 godina je radila u internatu kao osoba koja se brine za slobodno vrijeme studenata. U večernjoj školi završila je socijalni rad i naknadno upisala studij Rekreologije (organiziranje slobodnog vremena, putovanja, rekreacije).

Ipak, ništa je od toga nije ispunjavalo do kraja, jer je željela iskoristiti svoje znanje hrvatskog i sve svoje spoznaje o međugorskoj duhovnosti. Zato je polako počela organizirati hodočašća u Međugorje, a posebno su joj ohrabrenje dali svjedočanstva ljudi koje je vodila koji su se u Međugorju obraćali ili započinjali obiteljsku molitvu krunice. Zato je sa svojim četvero prijatelja 7. 10. 2022. – baš na blagdan Gospe od Krunice osnovala Centar Međugorje za Češku kojem je cilj upravo promicanje Gospinih poruka u Češkoj i organiziranje hodočašća u Međugorje.

„Jako sam zahvalna za sve što je Gospa do sada izvela u mom životu. Sad započinje jedno novo poglavlje i nadam se da će Gospa opet sve to voditi. A kad Gospa vodi, onda su to uvijek jako dobre stvari!“ – zaključila je svoje svjedočanstvo Barbora Němčàkovà.