Gospina poruka širi se i u zemljama bivšeg Sovjetskog saveza

Na molitvenom susretu mladih u Međugorju svjedočila je i Terézia Gažiová iz Slovačke o nastanku i djelovanju molitvenog  centra „Svjetlo Marijino” i o tome kako se Gospina poruka širi i u zemljama bivšeg Sovjetskog saveza.

Terézia je bila prvi put u Međugorju, na Mladifestu 1996., kada je imala 27 godina. Tada je molila Gospu da joj pomogne i pokaže gdje je njeno mjesto i zvanje. I tada je osjetila odgovor: Međugorje je tvoje mjesto i zvanje! Nakon tog hodočašća, u njoj se javljalo mnogo pitanja, što bi mogla raditi u Međugorju, strah, sumnja, neizvjesnost. Terézia svjedočI: „Odmah sam rekla cijelim srcem: Da, Gospodine idem. Ne razumijem zašto i što ću tamo raditi, ali idem. Osjetila sam istinski mir i slobodu. Došla sam živjeti u Međugorje. Pitala sam Gospu, kako to konkretno misli i u molitvi sam čula nježan glas: Ponesi moje poruke na istok, siromasima, kamo nitko ne ide, idi i pokaži im svjetlo Isusa preko mojih poruka.Nakon jednog seminara posta i molitve koje je fra Slavko vodio, doživjela sam istinski mir i radost. Molitva i post je put kojim nas Gospa brzo dovodi Isusu. Rekla sam da želim da ovaj put upozna cijeli svijet. Gospa je rekla da se moli za obraćenje tadašnje Rusije”. I tu je Terézia prepoznala svoj poziv. Počela je obilaziti zemlje bivšeg Sovjetskog saveza.

Svjedočila je po župama, školama, zatvorima, bolnicama.Dijelila je iskustva kako nas Gospa vodi Isusu preko svojih poruka. Pozivala ih da i oni dolaze u Međugorje. Najviše je tražila najsiromašnije jer je tako shvatila Gospin poziv. 1998. prvi put su počeli dolaziti hodočasnici iz Ukrajine i Bjeorusije u Međugorje. U svom svjedočanstvu Terézia govori i o čudu zajedničke molitve: „Ukrajina, Litva, Latvija, Moldavija, Bjelorusija, Kazahstan i druge zemlje bivšeg Sovjetskog saveza koje su nasilno držane zajedno komunizmom, počele su se ujedinjavati krunicom i Gospinom porukom. 2000. osnovan je  molitveni centar „ Svjetlo Marijino” za istočne zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza i uz to Češku i Slovačku. Centar obuhvaća molitvene skupine zasnovane na Gospinim porukama. Pomažemo u organizaciji hodočašća iz tih zemalja, potičemo osnivanje molitvenih skupina, organiziramo seminare posta, molitve i tišine, prevodimo i knjige. Hodočasnici nisu u mogućnosti dolaziti u Međugorje pa im se obraćamo preko časopisa tzv. Pismo ljubavi. Organiziramo nacionalni susret  jednom godišnje, uređujemo web stranicu Informativnog centra Međugorje. Centar je nastao kao odgovor ljubavi na Gospin poziv da širimo Svjetlo Isusa preko njezinih poruka i konkretan odgovor na potrebu mladih kako bi produbili vjeru.

Neki od članova su se u Međugorju odlučili na redovništvo, svećeništvo, neki su izmolili dobrog muža, ženu... Imamo jednostavna pravila: moli se krunica, trudi se živjeti svaki dan Evanđelje, posti srijedom i petkom, svaki dan sv.misa i klanjanje, ispovijed. Iz cijele Ukrajine je bilo oko 800 liječnika ginekologa, većinom ateista koji su prekinuli činiti abortuse nakon hodočašća u Međugorje.U Kazahstanu se nalazi mjesto Oijorne, župa Kraljice Mira, gdje je sagrađena crkva po uzoru na Međugorje, vanjski oltar, križ kao na Križevcu koji je posvećen žrtvama komunizma, te se u njemu od 1999. održava Mladifest kao u Međugorju.

Malo Međugorje u Kazahstanu je sagradio tadašnji župnik, danas nadbiskup Kazahstana”. Na kraju svog svjedočanstva Terézia je pozvala mlade da se priključe inicijativi koju je pokrenuo njihov Centar: „ Gospa je rekla da molitvom i postom možemo zaustaviti čak i ratove. Mi smo pokrenuli neprekidnu  molitvu  krunice i post za ostvarenje Gospinih planova mira. Možete se i vi uključiti i s nama moliti i postiti, a detalje možete pronaći na Internet stranici www.mir.com.hr

Kliknite OVDJE za više svjedočanstava