LIETTA GAGNI (IT): U MEĐUGORJU SE JOŠ MOGU ČUTI ISTINE VJERE

LIETTA GAGNI i SANTINO BERTOCCHI bračni su par koji živi u mjestu Bagnatica (BE) u Italiji. Od 2009. godine Lietta je pratiteljica hodočasničkih grupa i radi za talijansku agenciju Rusconi Pellegrinaggi.

Na duhovnu obnovu za voditelje hodočasničkih skupina dolazi od 2011. godine i to zajedno sa poznatim talijanskim hodočasnikom i humanitarcem Albertom Bonifacciom. Alberto trenutno zbog zdravstvenih problema više ne dolazi, pa je ovaj put došla u društvu supruga.

Na ovogodišnjoj duhovnoj obnovi bilo joj je jako dobro i smatra je vrlo korisnom za osobni hod svakog onog koji želi drugome pomoći da pravilno hodočasti Gospi. „Ovaj put više je prostora dano molitvi, a manje riječima. A sve one rečene informacije puno su pomogle svima nama da sami razmišljamo i promišljamo o svom odnosu s Bogom.“ – kaže Lietta.

Također nadodaje kako je već susrela hodočasnike koji su je pitali što su im rekli na seminaru, što oni trebaju biti – a Lietta im je odgovorila: TREBAMO BITI APOSTOLI! „Jer Gospa ovdje u Međugorju priprema svoju vojsku svijetla i mi zato trebamo biti njezini apostoli – tj. vratiti se kući i donijeti tamo ono što smo našli u Međugorju. Ne onako kako sam ja činila prije – da sam Gospu „ostavljala“ u Trstu!“ – smije se Lietta.

„Za nas talijane bio je jako važan susret s provincijalom, fra Jozom Grbešom, jer smo čuli istine vjere koje se u Italiji više nitko ne usudi reći, npr. Bog stvori muškarca i ženu! Također nas je razveselio odnos s novim župnikom – vidjela sam kako fra Zvonimir sve prati, kako ima osjećaja za sve i kako je prisutan i sve slijedi i u malim stvarima. Bilo je i jako poticajno za vidjeti svojevrstan „podmladak“ župe – ekipu mladih fratara koji su sada ovdje na župi – oni su pravo osvježenje.

Također je bila vrlo poticajna riječ otvorenja i završna riječ na svetoj misi mons. Alde Cavallia koji je inzistirao na našem poslanju da preko molitve budemo ujedinjeni s Bogom jer smo po Isusu kraljevsko svećenstvo, proroci i apostoli.

Mi pratitelji hodočašća ne trebamo biti protagonisti, nego trebamo nenametljivo pratiti hodočasnike u njihovom hodu prema Gospodinu.“ – prisjeća se Lietta.

U zaključku Lietta kaže kako je i prijašnjih godina bila zadovoljna seminarom, ali zadovoljna jer je u Međugorju, ipak puno kateheza ih je sve znalo uspavati i bilo je naporno jer smo svi umorni od riječi. Ovaj seminar je bio za stepenicu bolji jer je sve nekako bilo u ekvilibriju: molitva i predavanja koja su bila baš prilagođena za sve učesnike.

Paula Tomić/medjugorje-info.com