LORETA RABAR: Uvijek se rado vraćamo na Mladifest

Loreta radi kao vjeroučiteljica u dvije srednje škole u Istri, u Pazinu i Puli te uređuje vjerski program na Radio Istri.

U Međugorje dolazi već dugi niz godina, odnosno od 1998. godine kada je sudjelovala u svom prvom Mladifestu koji joj se jako svidio, pa je onda sama započela organizirati odlazak na Mladifest od 1999. godine.

Dolazila je svake godine s grupom mladih , izuzev 2020. zbog pandemije. Uvijek je uspjela okupiti grupu mladih, najmanje ih je bilo 2001, godine- njih 17, a najviše 2004. kad ih je bilo 54 iz Istre. „Zanimljivo je i to da oni koji su došli prvih godina uvijek se ponovno žele vratiti ovdje, tako da sada nismo više baš najmlađa ekipa ovdje na Mladifestu“ – smješeći se govori Loreta – te nadodaje kako se ljudi vraćaju baš zato što je tu izvanredno lijepo, duboko, bogato, duhovno… „Kad slušam tuđa životna iskustva vidim koliko je to važno i meni osobno, a i ljudima koji slušaju. Dat ću sve od sebe da radim ovo dokle god mogu i dokle god vidim da ima plodova.

FRA SLAVKO: RADNIK I SURADNIK

Prisjetila se i svog iskustva sa fra Slavkom: „Na svom prvom Mladifestu upoznala sam i prvog organizatora Mladifesta, pokojnog fra Slavka Barbarića, a njega sresti, od njega učiti, vidjeti njegov žar, njegovu požrtvovnost, njegovu volju, spremnost, sve ono što je on pokazivao mislim da nitko to od nas veterana ne može zaboraviti – pa ni ja. Ono što me je posebno dojmilo bilo je to što je on bio spreman pitati mlade što bi bilo, po njihovom mišljenju, dobro i interesantno za njih staviti ili izbaciti iz programa. Ja sam tada bila mlada i sjećam se kako nas je okupio u crkvi i pitao nas ŠTO MISLITE ŠTO BI BILO DOBRO PONUDITI MLADIMA ZA SLIJEDEĆU GODINU, ZA SLIJEDEĆI MLADIFEST? Dakle, nije nametao, nego je bio veliki suradnik. I radnik i suradnik! I zato njegov rad ima toliko divnih plodova!“ – zaključuje Loreta.