O. Leonhard Maier iz Njemačke: U Međugorju se svećenik osjeća voljen i potreban

O. Leonhard Maier dolazi iz Njemačke. Djeluje u biskupiji Passau u jednoj od kuća Reda Kristovih legionara. Tamo živi sa osmoricom svećeničke braće. Rođen je 1982. u Moosachu blizu Grafinga u Gornjoj Bavarskoj. 

Dok je još bio u srednjoj školi, uz službu akolite, susreo se sa radom svećenika iz reda Kristovih Legionara. Nakon završene srednje škole odlučio je godinu dana raditi kao njihov suradnik u Meksiku. Nakon toga pala je odluka o odlasku u novicijat Kristovih Legionara u Bad Münstereifel.

Dugogodišnji je duhovni pratitelj raznih skupina mladih u Njemačkoj i Austriji. Od njegova ređenja u prosincu 2016. povjerene su mu skupine mladih u Gornjoj Austriji i Bavarskoj (Njemačka).

Ove godine je prvi puta organizirao hodočašće na Mladifest i odazvalo se 117 mladih. Očekivao je da će ih se skupiti jedva 50, ali interesa je bilo puno više. Na kraju su morali ograničiti broj polaznika na 117, donoseći kriterij kako mogu ići samo oni koji su stariji od 17 godina.

„Među mladima je puno onih koji su ovdje po prvi puta, skoro 80 % njih, i zanimljivo je gledati njihovu reakciju kada ovdje vide toliko mladih koji žive vjeru, to ih očarava i to im je novo jer tako nešto nisu imali priliku vidjeti kod kuće. Puno ih je ovdje koji nisu išli redovno na misu, ne znaju što to znači biti kršćanin, i zašto se ne može biti npr. budista ako tražiš duhovnost… Uglavnom, ovdje se sada u njima rađaju brojna pitanja.“ – primijetio je o. Leonhard.

Na pitanje kako je doživio svoj svećenički poziv na Mladifestu, kaže: „Ovdje su ispovijedi uistinu jake, baš jake i prekrasno je kad čuješ i vidiš toliko mladih koji te vuku za rukav i traže ispovijed od tebe. Također impresionirajuće je kad susretneš ljude koji su se zadnji puta ispovijedali pred svoju prvu svetu pričest i sada to po drugi puta čine sa 30 godina. Susrećem mlade koji mi ispovijedaju da su homoseksualci, a ja im kažem, pa tko ti je to rekao: ti možeš biti samo muškarac ili žena! Puni su tih rodnih ideologija i ja im pokušavam reći ISTINU: da su ljubljena djeca Božja i da je Bog stvorio muškarca i ženu, ništa drugačije. Vidim, kako u ispovijedi postoji jedna velika otvorenost u kojoj mladi prihvaćaju tu istinu, ili su je prvi puta čuli, pa onda nastavljaju o tome razmišljati ili istraživati. Ja svakako moram reći istinu, kao svećenik moram naviještati radosnu vijest da smo od Boga stvoreni kao muškarac i žena i da je lijepo biti ono što jesi.“

Na pitanje u čemu je tajna dolaska tako velikog broja svećenika na Mladifest, o. Leonhard Maier odgovara: „Možda je tajna u tome da je puno njih doživjelo svoj svećenički poziv baš ovdje pa žele pomoći današnjim mladima da i pronađu svoj poziv jer je to tako lijepo! To je nekad poput neke 'dobre ovisnosti' – pomažeš mladima, aktivan si, tražen si za ispovijedi i razgovor nekad i do ponoći, osjećaš se potreban i koristan, ljudi te traže, žele blagoslov… dolazi i puno osoba koje su potrebite molitve oslobađanja. Danas posebno ima puno mladih sa različitim „smetnjama“ koje se manifestiraju u prisilnim suicidalnim mislima, problemima prehrane (anoreksija) i zbrkanosti u svojim spolnim identitetima. I to je baš veliko polje rada na kojem mi kao svećenici imamo puno posla!“