Ovo su tri svećenika heroja na Titanicu koji su umrli spašavajući živote i duše putnika

“'Smirite se, moji dobri ljudi', rekao je, a zatim je krenuo oko kormilarnice dajući oprost i blagoslov...”

Jeste li znali da su tri herojska svećenika umrla na Titanicu?

Prije nego što je Titanic potonuo 15. travnja 1912., tri herojska svećenika ponudila su svoje živote za putnike na brodu.

Svećenici su radije odlučili služiti putnicima na brodu nego izabrati čamac za spašavanje kako bi spasili vlastite živote, piše churchpop.

Ispod su fotografije trojice svećenika:

Trojica svećenika bili su otac Josef Benedikt Peruschitz , OSB (41 godina) iz Bavarske, otac Juozas Montvila (27 godina) iz Litve i otac Thomas Byles (42 godine) iz Engleske. Svaki od svećenika je umro na brodu, a nijedno tijelo nije pronađeno.

Na web stranici posvećenoj ocu Thomasu Bylesu, preživjeli su objasnili svoja iskustva sa svećenikom na brodu. Papa Sveti Pio X čak je opisao oca Bylesa kao "mučenika" vjere.

Evo što je jedna preživjela Titanic rekla da je svjedočila dok je brod tonuo:
“Kada je došlo do nesreće, izbačeni smo iz ležajeva… Malo odjeveni, pripremili smo se da saznamo što se dogodilo. Pred sobom smo vidjeli kako otac Byles silazi niz prolaz, s podignutom rukom, Poznavali smo ga jer nas je nekoliko puta posjetio na brodu i slavio misu za nas to jutro.
“’Smirite se, moji dobri ljudi’, rekao je, a zatim je krenuo oko kormilarnice dajući oprost i blagoslov…
“Nekolicina oko nas postala je vrlo uzbuđena, a onda je svećenik ponovno podigao ruku i odmah su se ponovno smirili. Putnike je odmah impresionirala svećenikova apsolutna samokontrola.
“Počeo je moliti krunicu. Molitve svih, bez obzira na vjeroispovijest, bile su pomiješane i svi odgovori, ‘Sveta Marijo’, bili su glasni i snažni.”

- Gospođica Helen Mary Mocklare, putnica treće klase Titanica

Evo još jednog svjedočanstva o svećenicima:

„Kada je uzbuđenje postalo strašno, svi su katolici na brodu s najvećim žarom željeli pomoć svećenika. Oba su svećenika potaknula one koji su bili osuđeni na smrt da izgovore djela kajanja i pripreme se za susret s licem Božjim.

“Predvodili su krunicu, a drugi su odgovarali. Zvuk recitacije iznervirao je nekoliko putnika, a neki su ismijavali one koji su se molili i započeli kolo oko njih.
“Dvojica svećenika neprestano su se bavila davanjem općeg odrješenja onima koji su trebali umrijeti. One koji su ulazili u čamce za spašavanje tješili su dirljivim riječima.
“Neke žene odbijale su se odvojiti od svojih muževa, radije su umrle s njima. Naposljetku, kad više nije bilo žena u blizini, nekim je muškarcima dopušteno ući u čamce. Ocu Peruschitzu je ponuđeno mjesto koje je on odbio. ”
Video u nastavku također ukratko opisuje trojicu svećenika: