SVJEDOČANSTVO: Fr. John Chepela Mulenga iz Zambije

Fr. John Chepela Mulenga dolazi iz Biskupije Solwezi, Zambija, Centralna Afrika.

Ima 53 godine, od kojih je već 23 godine svećenik. Na službi je inače u župi u Zambiji, ali je prije dvije godine u dogovoru s biskupom iz Tenerifa (Španjolska), poslan od strane svog biskupa na školovanje (pedagoški smjer) u trajanju od tri godine na Tenerife. Nakon školovanja ponovno će se vratiti u rodnu Zambiju, u kojoj, kaže svi znaju za Međugorje i svi o njemu pričaju, pa mu je bila velika želja osobno ovdje doći, iskusiti i kasnije i sam biti misionar Gospine poruke mira.

Ono što je ovdje najdublje iskusio za ovih pet dana koliko traje njegovo hodočašće s grupom španjolskih hodočasnika s Tenerifa u Međugorje, je jedna dubina osobne molitve i jedno dublje iskustvo osobnog, živog Boga. Posebno u molitvi na Brdu Ukazanja. Puno mu znače i večernje svete Mise. U njima pomalo prepoznaje živost i brojnost vjernika na misama u svojoj Zambiji. Tamo jednu trećinu stanovništva čine kršćani, zatim su protestanti, a onda muslimani i ostale vjere. Kršćanski vjernici svakodnevno u velikom broju sudjeluju na misi, a ima i puno svećeničkih i redovničkih zvanja. Plod je to djelovanja brojnih katoličkih misija, a upravo u jednoj upoznao je i jednu časnu sestru misionarku iz ovih hrvatskih krajeva. Komentirajući hladne i prazne crkve razvijenih Evropskih zemalja, suglasili smo se u tome kako se danas misionarska situacija promijenila i obrnula: naime danas ovi „živi“ katolici iz zemalja trećeg svijeta trebaju doći i dolaze evangelizirati ove naše sve više ex-katoličke zemlje.

Posebnu ulogu i zadatak Međugorja u svijetu vidi u tome što se ovdje na konkretan i tako snažan način vidi Gospina uloga u ekonomiji spasenja. Vidi se koliko je jaka Njezina pomoć i Njezin zagovor i koliko Ona ima utjecaj na svoga Sina. To je za Fr. Johna posebno važno i želio bi baš s tim svjedočanstvom prosvijetliti sve one protestantske vjernike koji ne štuju i ne poznaju Gospu. I zapravo ne znaju za koliku su duhovnu pomoć uskraćeni.

fr-john-chepela-mulenga.jpg