SVJEDOČANSTVO POZIVA Brat i sestra ujedno su biskup i časna sestra

Za biskupa Williama Byrnea iz Springfielda i njegovu sestru Dede Byrne, svakodnevna pobožnost njihovih roditelja Euharistiji potaknula je otvorenost prema pozivu na posvećen život.

“Oboje su svakodnevno odlazili na misu”, rekla je sestra Dede za EWTN News prošli tjedan na Nacionalnom katoličkom molitvenom doručku u Washingtonu, DC, prenosi CNA.

“Moj otac je bio torakalni kirurg. Na posao je odlazio svakodnevno ali misa mu je bila prioritet. Mama je odgojila osmero 'derišta' i ona je redovito odlazila svaki dan na misu”, rekla je sestra Dede.

Byrne se složio sa svojom sestrom tijekom zajedničkog intervjua: “Mislim da si u pravu. Svakodnevna euharistija.”

“Moja dva najbolja prijatelja dok su odrastala, njihovi su očevi svakodnevno dijelili pričest: Tony i Mark. I sjećam se da sam pomislio: 'Oh, to rade očevi', rekao je biskup.

Biskup Byrne istaknuo je “taj snažan primjer jakih muškaraca, koji svoj dan započinju euharistijom”.

Biskup i časna sestra dvoje su od osmero djece. Sestra Dede je na pitanje kako je to imati njezina mlađeg brata kao biskupa odgovorila da to promatra kao dar od Boga.

Biskup Byrne duhovito je odgovorio: “Uvijek kažem da mi je tako drago što moji mama i tata nisu pozvani u svećenički ili redovnički život. [Inače] ne bismo bili ovdje.”

Na pitanje ima li drugih zvanja u obitelji, biskup Byrne je rekao je kako trenutno nema, ali i da mole za drugu generaciju.

Upitan kakvu ulogu igra humor u njihovim vjerskim životima, biskup Byrne je odgovorio: “Mislim da je život dovoljno izazovan. Morate prepoznati radost.”

“Radost je više od humora. Pa čak i u najizazovnijoj situaciji, Bog je glavni. Dakle, ako samo možete vjerovati, tada nećete sebe ili situaciju shvaćati previše ozbiljno, sve dok Boga shvaćate potpuno ozbiljno,” dodao je.

Sestra Dede nadodala je da “moramo pokazati radost jer tako dovodimo druge Bogu.”

“Naša misija je biti za život i za vječni život kako bismo sve poveli sa sobom”, rekla je.

“Dakle, moramo privući ljude katoličkoj vjeri, moramo im dati do znanja da je to lijepo putovanje s Kristom, euharistijsko putovanje s Isusom”, dodala je.

Njih su dvoje također upitani o poniznosti i kako im je njihov odnos pomogao u toj vrlini.

“Pa, mogu reći od samog početka, biskup Bill je uvijek bio neka vrsta... središta obitelji u smislu da je biti svećenik više od brata. On svima donosi Krista i svi se tako osjećamo, svi u obitelji se tako osjećaju”, rekla je sestra Dede.

Biskup Byrne rekao je da za njega postoje dvije stvari koje mu se nerijetko ponavljaju pri posjeti svojoj matičnoj župi. Ako nemam svog psa, prva stvar koju ljudi pitaju je ‘Gdje je Zelly?’.

Drugo pitanje koje mi postavljaju je: ‘Jeste li vi brat sestre Dede?’To me drži prizemljenim jer znam da su u mojoj obitelji dvoje važnije od mene: moj pas i moja sestra”, rekao je.

Sestra Dede objasnila je da je život u zajednici poput “druge obitelji”. Dodala je kako njihova 101-godišnja majka živi u njezinoj zajednici i istaknula da je njezin red 2024. star 130 godina.

Zaključujući intervju, biskup Byrne zamolio je gledatelje da mole za uspjeh Nacionalnog euharistijskog kongresa koji će se održati u srpnju. Očekuje se da će čak 80.000 katolika prisustvovati bogoslužju od 17. do 21. srpnja na stadionu Lucas Oil u Indianapolisu, domu Indianapolis Coltsa.