Apel na Dan sporta: Zaustavite ratove tijekom Olimpijskih igara

Na Papinskom sveučilištu Antonianumu u Rimu održana je inicijativa pod naslovom "Mediteranska preplitanja", događaj posvećen susretu i dijalogu kako bi se istaknule sportske i ekološke vrijednosti kao sredstva za razvoj sklada među narodima Mediterana. Među govornicima bio je i dobitnik Nobelove nagrade za mir Riccardo Valentini.

Sredozemno more oduvijek je bilo pokretač svijeta: tisućljećima je bilo važno raskrižje civilizacija, mjesto trgovačke i kulturne razmjene, poprište epskih i kraljevskih putovanja. Ali ratovi koji su se u posljednje vrijeme zaoštrili, nadovezujući se na klimatsku krizu, posljednjih godina pridonose povećanju neravnoteže. Egzistencijalne prijetnje s kojima se valja suočiti nizom konkretnih akcija; o tomu se govorilo na događaju pod naslovom „Mediteranska preplitanja. Kultura i sport za mir“, održanom danas, 6. travnja, na Papinskom sveučilištu Antonianumu u Rimu, povodom Međunarodnog dana sporta za mir i razvoj koji se obilježava svake godine na inicijativu Ujedinjenih naroda. Skup, organiziran pod pokroviteljstvom Talijanskoga nacionalnog olimpijskog odbora (CONI), bio je također prilika za vrjednovanje sporta kao sredstva za učinkovito promicanje društvenog napretka i održivog razvoja.

Primirje u olimpijskoj i godini Jubileja

Poticaj na mir kojemu je svrha konkretizirati, putem snažnoga i jednoglasnoga zahtjeva, primirje od svih ratova, koje treba ostvariti odmah u prigodi Olimpijske godine i u vidiku Svete godine, promičući najbolju diplomaciju sporta i kulturā, za novu paradigmu mira i cjelovite održivosti.

Kako je objasnio Mario Pescante, član Međunarodnoga olimpijskog odbora, veza između sporta i mira potječe iz vremena prije više tisućljeća. Činjenica da smo uključeni važna je, posebno u ovom razdoblju – kazao je te objasnio – 100 dana nas dijeli od Olimpijskih igara, vladaju vrlo velike napetosti i olimpijski je svijet zabrinut da će ponovno vidjeti Igre umetnute u kontekst sankcija protiv raznih zemalja. To je vrlo zabrinjavajuće – istaknuo je.

Pescante se osvrnuo i na trenutak bez presedana u povijesti sportskih natjecanja. Organizacija ujedinjenih naroda je 29. ožujka glasala za olimpijsko primirje, ali je prvi put u povijesti bilo glasova protiv i suzdržanih. Potrebno je da si u ovoj teškoj borbi međusobno pomažemo – istaknuo je. Ove su godine Olimpijske igre, sljedeće Jubilej, dva različita trenutka, ali sposobna valorizirati mir na temeljit način. To je kombinacija koja mi pričinjava veliko zadovoljstvo, Olimpijske igre su prije svega susret mladih ljudi, stoga je vrlo važno približiti ih drugom univerzalnom elementu kao što je Sveta godina – napomenuo je Mario Pescante.

Okoliš i mir

Inicijativa „Mediteranska preplitanja“ uključuje sport, mir i, naravno, okoliš. Vrijednost mira je univerzalna vrijednost koja također znači sklad s prirodom i s našim planetom – rekao je Riccardo Valentini, dobitnik Nobelove nagrade za mir za svoje istraživanje o klimatskim promjenama. Ponovno pronalaženje te ravnoteže vrlo je važno jer, unatoč svemu, ekološka kriza baca brojne zemlje na koljena. Moramo razmišljati šire od naših svakodnevnih 'prepirki', jer čovjek je u opasnosti: ako više ne bude planeta, neće biti ni čovjeka, u tom slučaju neće više biti ni ratova. Stoga vrijednost mira valja promatrati u širem smislu. Očuvati okoliš, dakle, kako bi se očuvao mir: „Nema mira, u apsolutnom smislu, ako nema zaštite našeg zajedničkog doma, kako kaže i papa Franjo. Moramo održavati svoju kuću u redu, samo ćemo tako postići slogu među ljudima – istaknuo je Nobelovac Riccardo Valentini.

Označeno u