Crkva je karavana braće na putu

Papa Franjo primio je 3. lipnja u Vatikanu 20-ak mladih svećenika i monaha, članova Istočnih pravoslavnih Crkvi različitih tradicija u prigodi njihova posjeta Rimu.

"Lijepo je da se vaš posjet održava uoči svetkovine Duhova. Želim iznijeti četiri misli nadahnute tom svetkovinom, koje se odnose na puno jedinstvo za kojim čeznemo", kazao je Sveti Otac, a kako prenosi Vatican News. Najprije je istaknuo kako je jedinstvo dar koji dolazi odozgo. "Naravno, potrebno je moliti i raditi kako bi ga se postiglo. Međutim, postizanje jedinstva nije prvenstveno plod zemlje nego neba; nije prije svega rezultat našega zauzimanja, naših napora i naših dogovora, nego djelovanja Duha Svetoga kojemu trebamo otvoriti svoje srce s pouzdanjem kako bi nas vodio putovima punog zajedništva", zaključio je prvu misao.

Prema Papinim riječima, druga pouka Duhova jest da je jedinstvo sklad, a prisutno izaslanstvo to dobro očituje. "Jedinstvo ne znači jednolikost i nije rezultat kompromisa ili krhke diplomatske ravnoteže. Jedinstvo je sklad u raznolikosti karizmi pobuđenih Duhom. Jer Duh Sveti voli pobuđivati i mnogostrukost i jedinstvo, kao na Pedesetnicu, kada različiti jezici nisu bili svedeni na jedan, nego su bili asimilirani u njihovoj pluralnosti", kazao je na kraju druge misli.

"Događaj Pedesetnice nas uči također da je jedinstvo hod koji se ne ostvaruje sjedeći za stolom, nego u pokretu koji je u vjernike utisnuo Duh. Ostvaruje se usput; raste u dijeljenju, korak po korak, u zajedničkoj spremnosti za prihvaćanje radosti i teškoća putovanja, u iznenađenjima koja se pojavljuju na putu", rekao je Papa te citirao riječi Sv. Ireneja, nedavno proglašenoga crkvenim naučiteljem jedinstva, koji kaže da je Crkva „karavana braće“, "karavana u kojoj jedinstvo raste i dozrijeva (…) u strpljivom i ustrajnom dijeljenju zajedno prijeđenoga puta", dodao je Papa.

Posljednja točka o kojoj je govorio Sveti Otac jest veza između jedinstva i Kristova navještaja. "Jedinstvo je za poslanje. Isus je, naime, molio da svi budu jedno (…) kako bi svijet povjerovao. Crkva se na Pedesetnicu rađa misionarska, te svijet i danas čeka da upozna evanđelje koje mi trebamo svjedočiti jedni s drugima, a ne jedni protiv drugih ili jedni daleko od drugih", zaključio je poglavar Katoličke Crkve.

Na kraju je zahvalio za zajedničko svjedočanstvo misleći posebice na one koji su krvlju zapečatili vjeru u Krista, a kojih je mnogo. "Hvala vam za sve sjeme ljubavi i nade, raspršeno, u ime uskrslog Raspetoga, u raznim krajevima, nažalost još uvijek obilježenima nasiljem i prečesto zaboravljenim sukobima", rekao je papa Franjo podsjetivši da je Kristov križ kompas koji nas usmjerava na putu prema punom jedinstvu.

Susret je završio zajedničkom molitvom Očenaša, svatko na svojem jeziku.

Označeno u