Ekumensko molitveno bdijenje u Vatikanu

Papa Franjo pozvao je poglavare Crkava različitih denominacija da mu se pridruže u molitvi u subotu, 30. rujna povjeravajući rad XVI. redovne opće skupštine Biskupske sinode Duhu Svetome.

Ekumensko molitveno bdijenje koje će se održati u subotu, 30. rujna – neposredno prije otvaranja XVI. redovne opće skupštine Biskupske sinode – istaknut će dva temeljna aspekta Božjeg naroda: središnje mjesto molitve i važnost dijaloga s drugima kako bismo zajedno napredovali putovima bratstva i jedinstva u Kristu.

Sveti Otac predvodit će ekumensko molitveno bdijenje u subotu, 30. rujna na Trgu Sv. Petra.

Na molitvenom bdijenju bit će nazočni ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej I., canterburyjski nadbiskup Justin Welby, te mnogi drugi crkveni poglavari, kao i tisuće kršćana različitih denominacija.

Subotnje večernje molitveno bdijenje ima za cilj povjeriti Duhu Svetom rad XVI. redovne opće skupštine Biskupske sinode, koja će se održavati u Vatikanu od 4. do 29. listopada.

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je u ponedjeljak, 25. rujna da će se prije subotnjeg molitvenog bdijenja, od 17 do 18 sati, održat slavlje zahvalnosti usredotočeno na četiri dara, a to su zahvalnost za dar jedinstva i za sinodski hod; dar drugoga; dar mira; i dar stvaranja.

Mladi ujedinjeni u molitvi

Mladi će također imati važnu ulogu na ekumenskom molitvenom bdijenju, koje će se odvijati u sklopu skupa pod nazivom Together u Rimu, inicijative nadahnute idejom priora brata Aloisa Zajednice iz Taizéa kako bi se proslavilo već postignuto jedinstvo u Kristu i učinilo ga vidljivim. Inicijativa okuplja oko 3 000 mladih koji će predstavljati više od 40 zemalja svijeta. Tijekom molitvenog vikenda predviđena su različita okupljanja, radionice, slavljenja i štovanja.

Tematike radionica, javlja Vatican News, uključuju razgovore mladih s izbjeglica o njihovim iskustvima, učenje od različitih denominacija i vjera, posjećivanje rada gradskih misija za marginalizirane osobe, prepoznavanje Krista u različitosti naših tradicija, ekumenske panel rasprave i drugo.

Istaknuo je hodočašće mladih koje je predviđeno da krene od bazilike Sv. Ivana Lateranskog u Rimu do Trga Svetog Petra gdje će se okupiti na molitvenom bdijenju. Istoga dana, 30. rujna brojna molitvena bdijenja odvijat će se diljem svijeta.

Označeno u