Ikona milosrđa kružit će svijetom do Jubileja 2033. godine VATICAN NEWS

Ikona milosrđa kružit će svijetom do Jubileja 2033. godine

Na nedjelju Božjega milosrđa, u Godini molitve, 7. travnja 2024., počelo je međunarodno putovanje „Peregrinatio Misericordiae“ ikone koju je papa Franjo blagoslovio 6. studenog 2023., tijekom audijencije u koju je primio volontere i korisnike Male kuće milosrđa iz Gele na Siciliji, objavio je Vatican News.

Preporuka pape Franje bila je jasna: nosite sliku u crkve, na trgove i u kuće svijeta sve do 2033., jubilarne godine u kojoj će se slaviti dvije tisuće godina Otkupljenja, prolazeći kroz redovni Jubilej 2025. To je misija koju je Papa povjerio volonterima i korisnicima Male kuće milosrđa u Geli na Siciliji, kada ih je susreo početkom studenoga prošle godine kako bi blagoslovio ikonu Hodočašća milosrđa (Peregrinatio Misericordiæ), upućenu na putovanje svim geografskim širinama.

Po želji siromašnih i volontera Male kuće milosrđa povodom 25. obljetnice osnutka Apostolske bratovštine milosrđa i 10. obljetnice Male kuće milosrđa u Geli, ikona je nastala prema pravilima starodrevne bizantske tehnike i korištenjem kanonskih materijala, kako propisuju priručnici, dodajući pritom nekoliko relikvija „svetaca Milosrđa“, među kojima Ivana Pavla II. i M. Faustine Kowalske te Terezije M. od Djeteta Isusa i Svetoga Lica, M. Terezije iz Kolkate i Karla Acutisa.

Godine 2013. papa Franjo je zamolio don Pasqualina di Dija da osnuje Malu kuću milosrđa. Zahvaljujući radu volontera, pokrenute su razne aktivnosti solidarnosti, udruga „Dives in Misericordia – Aps Onlus“ i Socijalna zadruga „Raphael“, savjetovalište, centar za podjelu paketa hrane i odjeće, pučka kuhinja, studentski dom, ambulanta i druge inicijative. U pismu s potpisom upućenom don Pasqualinu, papa Franjo Malu kuću milosrđa naziva „svjetionikom svjetla i nade u tami patnje i rezignacije“.

„Vidi se da ste dopustili da vas potaknu i uznemire potrebe braće i sestara koje je Bog stavio na vaš put, posebno onih posljednjih, najpotrebitijih“, istaknuo je tijekom privatne audijencije 6. studenog 2023. u koju je primio 300 hodočasnika iz Gele.

U ovom vremenu neizvjesnosti između pandemije i ratova snažno odjekuju riječi milosrdnog Isusa koje je povjerio poljskoj mistikinji: „Čovječanstvo neće pronaći mir sve dok se s pouzdanjem ne obrati mojem milosrđu“, piše Vatican News.

Označeno u