Kardinal Parolin: Djecu moramo osloboditi svakog nasilja

Papin je državni tajnik tijekom posjeta svetištu Marije Goretti u Nettunu, nedaleko od Rima, iskoristio spomen na tu malu mučenicu kako bi, putem RTV Canale 81 Lazio, uputio apel za spašavanje maloljetnika od tragedija rata i migracija

Papin je državni tajnik tijekom posjeta svetištu Marije Goretti u Nettunu, nedaleko od Rima, iskoristio spomen na tu malu mučenicu kako bi, putem radiotelevizijske postaje Canale 81 Lazio, uputio apel za spašavanje maloljetnika od tragedija rata i migracija, piše Vatican News. Upravo je što se tiče migracijske pojave kardinal potaknuo na zauzimanje međunarodne zajednice: „Ako se s time suočimo kao sa zajedničkim problemom, imat ćemo više mogućnosti za pronalaženje učinkovitih rješenja“

Kardinal se spomenuo sve djece, one ukrajinske koja su deportirana u Rusiju i za čiji se povratak kući aktivno zauzima Sveta Stolica; kao i one koja gube život na dramatičnim putovanjima brodicama po Sredozemnom moru, za koje Sveta Stolica traži zajedničko zauzimanje međunarodne zajednice. Kardinal Pietro Parolin, državni tajnik, posjetio je u Nettunu svetište Marije Goretti, svete djevojčice čiji se liturgijski spomen slavi 6. srpnja. I upravo je događaj te male mučenice, žrtve ubojstva nakon pokušaja silovanja, koju je Pio XII. kanonizirao 1950., potaknuo kardinala Parolina da ponovno uputi apel da se maloljetnici poštede svih oblika nasilja – kako je sâm rekao u razgovoru za radiotelevizijsku postaju Canale 81 Lazio.

Svakako je priča o svetoj Mariji Goretti snažan poziv da se djeca oslobode svake vrste zlostavljanja, svake vrste nasilja, kako bi im se osigurao normalan život i razvoj - rekao je kardinal. Ovaj je blagdan uistinu poziv da učinimo više u tom smislu. Također zato što su današnja djeca budućnost sutrašnjice, važno je da odrastaju u zdravoj sredini koja pogoduje njihovoj osobnosti u svakom smislu.

Ukrajinska djeca u tragičnoj situaciji

Kardinal ne može zaboraviti ukrajinsku djecu koja su više od šesnaest mjeseci žrtve ruske agresije. Doista su u tragičnoj situaciji – istaknuo je. Osvrnuvši se na pitanje deportacije oko 19.000 ukrajinskih maloljetnika u Rusiju, državni je tajnik ponovio, kao što je već učinio u drugim prilikama, da Sveta se Stolica, što se toga tiče, vrlo aktivno zauzima kako bi osigurala povratak djece njihovim obiteljima, njihovim roditeljima i zemlji iz koje dolaze. Upravo je to bio izričiti zahtjev za pomoć ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija Papi, tijekom audijencije u svibnju.

Misija kardinala Zuppija

Ta je tema bila središnja i tijekom nedavne misije u Moskvi, krajem lipnja, kardinala Mattea Zuppija, predsjednika Talijanske biskupske konferencije kojega je Papa poslao u Ukrajinu i Rusiju kako bi ublažio napetosti sukoba. Drugog dana boravka u ruskoj prijestolnici kardinal se susreo i s Marijom Lvovom-Belovom, povjerenicom za prava djece u Rusiji.

Misija kardinala Zuppija – primijetio je državni tajnik – bila je dosta usredotočena na tu točku s ponekim pozitivnim znakom. S ruske je strane očitovana određena otvorenost, određena pažnja – napomenuo je kardinal te dodao – nadamo se da će se moći uspostaviti mehanizmi koji će omogućiti da se taj put realizira, primijeni i nastavi.

Migracije – potrebno zauzimanje međunarodne zajednice

Jednaku je zabrinutost kardinal izrazio i za svu djecu obuhvaćenu fenomenom migracija. Oni su prve žrtve koje ta golema tragedija najviše pogađa – napomenuo je. Posebice nas poziva da se spomenemo sve djece koja su umrla tijekom prelaska Sredozemnog mora kako bi potražila mir tamo gdje su sukobi i ratovi, kako bi pronašla razvoj i mogućnost za dostojanstven život tamo gdje su, naprotiv, uvjeti nerazvijenosti i velike bijede. I tu je Papin državni tajnik istaknuo zauzimanje međunarodne zajednice kako bi zajedno preuzeli na sebe taj problem. Zajedno – istaknuo je – to je ono što tražimo s obzirom na najnovija zbivanja koja smo vidjeli u Europskoj uniji, odnosno da to bude zajednički problem. Jer ako se s njim suočimo kao sa zajedničkim problemom, imat ćemo više mogućnosti za pronalaženje valjanih i učinkovitih rješenja. (kta/rv)

Označeno u