Mons. Gallagher: Papa želi ići u pohod Vijetnamu

„Papa želi ići u Vijetnam“, otkrio je to mons. Paul Richard Gallagher, tajnik za odnose s državama i međunarodnim organizacijama Državnog tajništva Svete Stolice, komentirajući Papinu audijenciju s političkim predstavnicima Vijetnama, održanu u četvrtak, 18. siječnja, objavio je Vatican News.

Tajnik Državnog tajništva za odnose s državama komentirao je, na margini konferencije za tisak održane u Tiskovnom uredu Svete Stolice, današnju audijenciju s vijetnamskim političkim predstavnicima: „Bio je to pozitivan susret“. Potom je najavio da će on osobno u travnju pohoditi tu zemlju, nakon čega će, do kraja godine, to učiniti i kardinal Parolin. Optimist je što se tiče mogućeg Papinog posjeta: „Mislim da će doći do njega. Papa Franjo želi ići, katolička zajednica ga jako želi i bila bi to vrlo lijepa poruka za cijelu regiju“. To bi, rekao je, bila vrlo lijepa poruka za cijelu regiju. Vijetnam je, naime, važna zemlja, jedna vrsta gospodarskoga čuda u brojnim vidicima – dodao je nadbiskup Gallagher.

Susret pape Franje s izaslanstvom predstavnika vijetnamske Komunističke partije bio je pozitivan susret, znak jačanja odnosa sa Svetom Stolicom te također mogućeg budućeg posjeta Pape toj zemlji. Audijencija je održana u Apostolskoj palači u Vatikanu, nakon koje su izaslanici otišli u Državno tajništvo na razgovor s državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom i nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom.

Upravo se nadbiskup Gallagher, na margini konferencije u Tiskovnom uredu Svete Stolice, posvećenoj inicijativama povodom 200. obljetnice preminuća kardinala Ettorea Consalvija, osvrnuo na tu audijenciju te prije svega pozitivno ocijenio taj susret, izrazivši nadu da će katolička zajednica imati koristi od toga, što je još jedan korak naprijed u bilateralnim odnosima, koji se nadovezuje na druge važne rezultate postignute na diplomatskom području. To je prije svega, sporazum od prosinca, o imenovanju rezidentnoga papinskog predstavnika u Vijetnamu, apostolskoga nuncija u Singapuru, Poljaka, nadbiskupa Mareka Zalewskog. Sporazum je parafiran u srpnju, u prigodi posjeta Vatikanu predsjednika Voa Vana Thuonga, na temelju desetoga zasjedanja Zajedničke radne skupine Vijetnama i Svete Stolice, održanoga 31. ožujka prošle godine u Rimu.

O mogućnosti putovanja u tu zemlju jugoistočne Azije govorio je i sâm papa Franjo, u rujnu prošle godine, na povratku s putovanja u Mongoliju. Ako ne odem ja, Ivan XXIV. će sigurno ići – rekao je Papa šaleći se. Sigurno je da će putovanja biti, jer je to zemlja koja zaslužuje da ide naprijed i koja uživa moje simpatije – rekao je Sveti Otac. Cijeli Vijetnam – dodao je Papa tom prigodom – jedno je od vrlo lijepih iskustava dijaloga koje je Crkva imala u posljednje vrijeme. Rekao bih da je to kao simpatija u dijalogu. Obje su strane imale dobru volju za uzajamno razumijevanje i za traženje načina kako ići naprijed; bilo je problema, ali vidim da se u Vijetnamu prije ili poslije problemi prevladavaju – primijetio je papa Franjo.

Spomenuvši se također audijencije s Predsjednikom, te posjeta skupine vijetnamskih parlamentaraca, Sveti je Otac napomenuo da kad se kultura otvori, postoji mogućnost dijaloga; ako postoji zatvaranje ili sumnje, dijalog je vrlo težak. S Vijetnamom je dijalog otvoren i polako se ide naprijed. Bilo je nekih problema, ali riješeni su – rekao je papa Franjo.

 

Označeno u