Nikada više nasilje u ime Boga. Uskoro osnivanje Međunarodnoga teološkog cenakula

Predsjednik Papinske teološke akademije posjetio je u Istanbulu ekumenskoga patrijarha Bartolomeja I.: „Krist je uvijek na strani svih žrtava, ukrajinskih i ruskih“.

Papinska akademija radi na nizu inicijativa za „teologiju koja izlazi“, upravljenu svima, počevši od posljednjih
„Bog i nasilje: između religija i kršćanske vjere“ – ta će tema biti u središtu Teološkoga cenakula koji će biti uskoro ustanovljen, nakon posjeta, prošlih dana, u Istanbulu, predsjednika Papinske teološke akademije biskupa Antonia Staglianòa ekumenskom carigradskom patrijarhu Bartolomeju Prvom.

Prošlost koja se činila završenom

U pozadini je rat u Ukrajini koji je doveo do ponovnoga pojavljivanja „kršćanske prošlosti“ koju su mnogi već smatrali završenom, odnosno ateološke ideje da Bog može biti na strani jednoga naroda „protiv“ drugoga. Apsurdno je – po mišljenju patrijarha Bartolomeja – uvlačiti Isusa, koji je umro na križu kako bi otkrio sveto lice Boga-agape, koji je samo i uvijek ljubav. Krist je, naime, uvijek na strani žrtava, svih, ukrajinskih i ruskih – stoji u priopćenju Papinske teološke akademije – dok svojom zapovijedi ljubavi traži da svi budu na njegovoj strani, na strani oprosta, prijateljstva, općega bratstva.

Poružnjena slika Boga

Postupati nasilno u ime Boga je sotonski – s tom se misli pape Franje u potpunosti slaže patrijarh Bartolomej, koji Papu smatra pravim bratom. Osim društvenih problema kao što su milijuni raseljenih osoba, problema geopolitičke rekonfiguracije Azije i Europe, pastoralnih problema vjere svjedočene prihvatom i gostoljubivošću, rat u Ukrajini – istaknuto je – nameće ponajviše teološke probleme zbog slike Božje koja je uvijek kompromitirana i poružnjena u svakom ratu koji se vodi u znaku da 'Bog to želi'.

Teologija koja izlazi

Spomenute su neke povijesne činjenice poput pljačke Carigrada 1204. ili pada Bizantskoga carstva 1453., kada su redovnici masakrirali redovnike, i kršćani kršćane. Događaji su to koji potiču brojna pitanja na koja valja odgovoriti: doista u ime Boga? I zašto Bog ne sluša molitvu onih koji traže zaštitu?

Pitanje Boga i kršćanske objave bit će stoga u središtu niza inicijativa za „teologiju koja izlazi“, upravljene običnim ljudima, posebno posljednjima, na kojima radi Papinska teološka akademija, čekajući da Sveti Otac odobri novi Statut.

Označeno u