Objavljena poruka za prvi Svjetski dan djece VATICAN MEDIA

Objavljena poruka za prvi Svjetski dan djece

Objavljena je poruka pape Franje za prvi Svjetski dan djece koji će se slaviti u Rimu 25. i 26. svibnja. U njoj su istaknute vrijednosti dijeljenja i praštanja: tako raste prijateljstvo, sa strpljenjem, hrabrošću, kreativnošću i maštom, bez straha i bez predrasuda, prenosi Vatican News.

„Evo, sve činim novo“, naslov je Svjetskoga dana djece koji će se, po želji pape Franje, prvi put slaviti u Rimu krajem svibnja. Nema ništa novo što se ne može povezati s djecom i njihovim transparentnim pogledom na svijet. Međutim, previše je očiju koje su vidjele i vide najokrutnije zlo; stoga im se treba nadoknaditi nevinost koja im je oduzeta.

Žrtve okrutnosti

Poziv je to na okupljanje koji papa Franjo upućuje najmanjima, koji će se 25. i 26. svibnja u tisućama okupiti u Rimu na prvom međunarodnom, njima posvećenom, događaju. Apel je to prije svega da budemo solidarni s onima koji neće moći sudjelovati, jer su zatočenici neljudskih situacija.

„Ne zaboravite one među vama koji se, još tako maleni, već bore s bolestima i teškoćama, u bolnici ili kod kuće, one koji su žrtve rata i nasilja, one koji pate zbog gladi i žeđi, one koji žive na ulici, one koji su prisiljeni biti vojnici ili bježati kao izbjeglice, odvojeni od roditelja, oni koji ne mogu ići u školu, oni koji su žrtve kriminalnih bandi, droge ili drugih oblika ropstva, zlostavljanja. Ukratko, svu onu djecu kojima se i danas okrutno krade djetinjstvo“, potaknuo je Sveti Otac.

Mali koraci mijenjaju svijet

Svi ste važni, piše papa Franjo, a svi smo mi „djeca i braća“, karike u vrlo dugom lancu koji ide od prošlosti do budućnosti i koji pokriva cijelu zemlju. Zbog toga, istaknuo je, savjetujem vam da uvijek pažljivo slušate priče odraslih: svoje mame, tate, djedova, baka i pradjedova! I ponajviše, slušajte prvog među prijateljima.

„S Isusom možemo sanjati o novom čovječanstvu i zauzeti se za društvo s više bratstva i pažnje prema našem zajedničkom domu, počevši od jednostavnih stvari, kao što su pozdravljanje drugih, traženje dopuštenja, ispričavanje, zahvaljivanje. Svijet se mijenja prije svega kroz male stvari, ne stideći se činiti samo male korake“, protumačio je Sveti Otac.

Prijateljstvo nema straha ni predrasuda

Papa se potom osvrnuo na vrijednost dijeljenja. Ne možete nikada biti sretni sami, napomenuo je Sveti Otac djevojčicama i dječacima, jer radost raste u onoj mjeri u kojoj se dijeli s drugima. To je zato što je svatko dar za druge, podsjetio je Papa i dodao: „lijepo je zabavljati se, svi zajedno, ne ostavljajući nikoga iza sebe. Ali ako te darove ne iskoristimo kako bismo bili zajedno, uvijek ćemo biti nezadovoljni i nikada nam neće biti dovoljni.“

„Prijateljstvo je lijepo i raste jedino tako, u dijeljenju i praštanju, uz strpljenje, hrabrost, kreativnost i maštu, bez straha i bez predrasuda“, poručio je.

Ljepota je u licima djece

U posljednjem dijelu poruke Franjo povjerava „važnu tajnu“, odnosno da je za istinsku sreću potrebno mnogo moliti, i to svaki dan, jer molitva nas izravno povezuje s Bogom, ispunjava naša srca svjetlom i toplinom i pomaže nam sve činiti s povjerenjem i smirenošću. Papa preporučuje da se to čini posebno uz molitvu Oče naš, moleći ju ujutro i svake večeri u obitelji, ali ne kao neku formulu, nego razmišljajući o riječima koje nas je naučio Isus koji nas, kako je istaknuo Papa, poziva i želi da s Njim budemo protagonisti toga svjetskog dana, graditelji novoga, humanijeg, pravednijeg i miroljubivijeg svijeta. Poruku papa Franjo završava predlažući molitvu:

Dođi Duše Sveti,
pokaži nam svoju ljepotu
koja se odražava na licima
djevojčica i dječaka na zemlji.
Dođi Isuse,
koji sve činiš novim,
koji si put koji nas vodi k Ocu,
dođi i ostani s nama.
Amen.

Označeno u