Održan pokornički obred nakon što je goli muškarac stajao na glavnom oltaru bazilike sv. Petra

Dva dana nakon što je goli muškarac stajao na glavnom oltaru Bazilike svetog Petra u šokantnom sigurnosnom propustu, nadsvećenik bazilike u subotu je održao pokornički obred prema kanonskom pravu u slučajevima oskvrnuća svetih mjesta, javlja CNA.

Vatican News je izvijestio da je neidentificirani muškarac bio poljski državljanin koji je prišao glavnom oltaru 1. lipnja dok je bazilika bila pred zatvaranjem. Brzo se razodjenuo i popeo na oltar. Fotografije objavljene na internetu prikazuju riječi "Spasite djecu Ukrajine" ispisane markerom na njegovim leđima.

“Kad su se službenici vatikanske žandarmerije približili, muškarac se nije opirao, već je surađivao dok su ga vodili do policijske postaje unutar Vatikana”, stoji u izvješću Vatican Newsa. “Nakon što je utvrđen njegov identitet, muškarac je predan talijanskoj policiji, u skladu s Ugovorom između Italije i Svete Stolice, te mu je izdan nalog za protjerivanje i naputak da napusti talijanski teritorij.”

Glavni oltar bazilike, na kojem papa slavi misu, zove se oltar ispovijedi. Do mramornog oltara, do kojeg se dolazi penjanjem uz sedam stepenica, nalazi se neposredno iznad groba svetog Petra, a okrunjen je velikim baroknim brončanim baldahinom Gian Lorenza Berninija.

Kardinal Mauro Gambetti, nadsvećenik bazilike, predvodio je pokornički obred, održan u subotu u podne po rimskom vremenu. Sudjelovali su i kanonici kaptola Papinske bazilike svetog Petra i nekoliko vjernika, izvijestile su Vatican News.

Prema izvješću ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku, tijekom čina odštete, kardinal je istaknuo da je "struktura grijeha ta koja uvjetuje srca i umove ljudi."

“Ova struktura grijeha je ona koja hrani ratove, ona koja nastanjuje naše društvo”, dodao je.

Osvrćući se na oskvrnuće izvršeno 1. lipnja, kardinal je istaknuo da je upravo ta "struktura grijeha" nagnala čovjeka "na neprimjerenu i žalosnu gestu", izvijestila je ACI Prensa.

“Ovdje smo da kažemo Gospodinu da prepoznajemo da ova struktura grijeha uvjetuje djelovanje Božjeg naroda. Gospodine, molimo te za oproštenje, očisti nas”, rekao je Gambetti.

Zatim je, nakon molitve Vjerovanja, kardinal blagoslovio vodu i kasnije je razlio po oltaru u znak očišćenja. Kasnije su dvije časne sestre uredile oltar stolnjakom, svijećama, cvijećem i raspelom.

Zakonik kanonskog prava i Biskupski ceremonijal daju smjernice za situacije u kojima se povrijeđuju oltari ili drugi sveti prostori.

Kanon br. 1211 kaže: “Svetinja su povrijeđena teškim štetnim radnjama koje se u njima čine sa sablazan vjernika, radnjama koje su, po sudu mjesnog ordinarija, tako teške i protivne svetosti mjesta da nije dopušteno obavljati bogoslužje u njima dok se šteta ne popravi pokorničkim obredom prema normi liturgijskih knjiga.”

Biskupski ceremonijal, br. 1070–1092, precizira da su zločini koji mogu oskvrniti crkvu oni koji „teško obeščašćuju sveta otajstva, osobito euharistijske vrste, i počinjeni su da pokažu prezir prema Crkvi, ili su zločini koji teški su prekršaji protiv dostojanstva osobe i društva.”

Pokornički obred, bilo misa ili liturgija riječi, treba se izvršiti što je prije moguće nakon takvog oskvrnuća, stoji u normama.

Označeno u