Papa Franjo: Bog ne stvara svece u laboratoriju VATICAN MEDIA

Papa Franjo: Bog ne stvara svece u laboratoriju

Skupina hodočasnika, njih više od tisuću iz sjeverne Italije susrela se s papom Franjom u subotu 3. lipnja u bazilici svetog Petra, kako bi obilježili tri važne obljetnice za Crkvu: 60. obljetnicu enciklike „Pacem in terris“, smrt pape Ivana XXIII. i izbor pape Pavla VI., prenosi Vatican News.

Hodočasnici su došli iz dva lombardijska grada, Bergama i Brescie, koja su iznjedrila Angela Roncallija i Giovannija Battistu Montinija.

Papa Franjo je u svom obraćanju podsjetio da su njegova dva prethodnika živjela u vremenu velikog entuzijazma, a opet jednako velikih pitanja i izazova, suočavajući se s teškim opasnostima kao što su terorizam i Hladni rat te živeći kao protagonisti vala nove vitalnosti koju je donio Drugi vatikanski sabor.

Zahvalio je Bogu za kršćansko svjedočanstvo te dvojice papa i pozvao hodočasnike da slijede njihove svetačke stope.

„Naime, mogli su biti veliki pastiri ponajprije jer su na svome putu susretali dobre suputnike, svjedoke evanđelja koji su im pomagali rasti u vjeri, sve dok se u njima nije zapalilo svjetlo poziva“, rekao je Papa.

Dodao je da su obitelji dvojice papa marljivim radom usadili njima ljubav prema čvrstoj kršćanskoj pobožnosti. Suputnici poput njihovih obitelji, različitih po podrijetlu i kontekstu, ali ujedinjeni čvrstom kršćanskom pobožnošću, živjeli su s jedne strane vrlo teškim radom u polju, a s druge strane u ozbiljnoj kulturnoj i društvenoj predanosti.

„Bog ne stvara svece u laboratoriju“, rekao je papa Franjo. „On ih gradi na golemim gradilištima, u kojima rad svih, pod vodstvom Duha Svetoga, duboko kopa kako bi napravio čvrstu osnovu na kojoj se može graditi, pazeći pritom da se raste uredno i savršeno, s Kristom kao kamenom temeljcem“, dodao je.

Korijeni pomažu u obrani od sebičnosti

Papa je zatim potaknuo hodočasnike da crpe inspiraciju od Ivana XXIII. i Pavla VI., kao i od svojih roditelja i baka i djedova koji su marljivo radili u radosti i teškoćama da bi izgradili bolju budućnost za svoju djecu.

Poput svetih papa, i sveti Timotej, kojeg je papa Franjo citirao, bio je veliki pastir, i on je učio školu života od svoje bake i svoje majke, u obitelji i zajednici. „Uvijek čuvajte svoje korijene“, Papin je poziv hodočasnicima, „ne toliko da ih pretvorite u grb ili bedem za obranu, nego u bogatstvo dijeljenja“.

„Ljubiti svoje korijene znači ljubiti Isusovo evanđelje i ljubiti kao što je Isus ljubio u evanđelju! To vas poučava povijesti vaše zemlje i Crkve“, istaknuo je Sveti Otac.

Papa Franjo je također upozorio na sebičnost i podjele u kršćanskim zajednicama, koje prijete vjernicima u mnogim dijelovima svijeta.

Ivana XXIII. i Pavla VI. kao kulturno nasljeđe

Na kraju je Papa podsjetio da su regionalni glavni gradovi Bergamo i Brescia izabrani za talijansku prijestolnicu kulture za 2023. godinu. „To je još jedan znak koji nas vodi u istom smjeru“, istaknuo je.

„Kultura je ljubiteljica istine i dobra, za čovjeka, za društvo i za stvorenje. I dalje to njegujte, prije svega u svojim domovima i u svojim župama, kako bismo vršili poslanje prema primjeru Ivana XXIII. i Pavla VI.“, zaključio je papa Franjo i udijelio im blagoslov, zamolivši ih da mole za njega, prenosi Vatican News.

Označeno u