Papa Franjo: Krštenje je poput drugog rođendana

Znak križa nas podsjeća tko smo i komu pripadamo – rekao je papa Franjo za vrijeme današnje opće audijencije na Trgu svetoga Petra, nastavljajući niz kateheza o sakramentu krštenja koji je započeo prošle srijede.

U današnjoj je tako katehezi promišljao o tom sakramentu kršćanske inicijacije kao „znaku kršćanske vjere“. Napomenuo je da nam promišljanje gestā i riječi pomaže dublje shvatiti milost i zadaću sakramenta krštenja i obnoviti ga u svom životu. Kazao je također da nas brojni običaji i obredi Crkve podsjećaju na krštenje.

Prisjećamo ga se u škropljenju svetom vodom koje se može učiniti prije početka nedjeljne svete mise ili kad za vrijeme Vazmenog bdjenja obnovimo svoje krsne zavjete – rekao je Sveti Otac i nastavio – Ono što se događa u slavlju krštenja, započinje duhovnu dinamiku koja se nastavlja u čitavom životu krštenika. To je početak procesa koji nam dopušta živjeti sjedinjeni s Kristom u Crkvi. Prema tome, povratak izvoru kršćanskoga života vodi u bolje razumijevanje dara koji smo primili na dan svoga krštenja i da obnovimo obvezu ostvarivanja tog dara u današnjici – kazao je Papa te je kao i prošle srijede potaknuo prisutne da upitaju članove obitelji kad su kršteni jer krštenje predstavlja preporođenje i ono je poput drugog rođendana.

Prije krštenja svećenik koji predvodi obred krštenja, pita koje će se ime dati kršteniku. Papa Franjo se u svom promišljanju usredotočio upravo na taj detalj. Ime označava čovjekov identitet. Iz tog razloga kad nekoga upoznamo, odmah mu kažemo svoje ime – rekao je Sveti Otac i napomenuo da time izlazimo iz anonimnosti. Anoniman je onaj koji nema imena; bez imena ostajemo nepoznati, bez prava i dužnosti – kazao je Papa i istaknuo – Bog poziva svakog od nas njegovim imenom: On ljubi svakog pojedinog od nas u konkretnosti naše povijesti.

Krštenje je, dakle, nešto osobno što se tiče konkretnog čovjeka: tu počinje osobni poziv da živimo kao kršćani koji se razvija čitav naš život. To podrazumijeva da je krštenje osobni odgovor, a ne „kopiranje i lijepljenje“ – rekao je papa Franjo i nastavio – Kršćanski je život prožet čitavim nizom pitanja i odgovora. Bog tijekom godina uvijek iznova izgovara naše ime, ponavljajući na tisuće načina svoj poziv da se suobličimo njegovu Sinu Isusu.

Papa je ponovno istaknuo da je ime nešto važno i odlučujuće. Potom je napomenuo da se kršćaninom postaje zahvaljujući daru koji dolazi odozgor. Vjeru se ne može kupiti, nego zatražiti i dobiti na dar. „Gospodine, udijeli mi dar vjere“, lijepa je to molitva – kazao je Sveti Otac i ponovio – Vjeru se ne može kupiti, nego se treba moliti za nju.

Konačno, papa Franjo je govorio o znaku križa koji predstavlja razlikovno obilježje koje očituje tko smo: naše govorenje, razmišljanje, gledanje, djelovanje nalazi se pod znakom križa, dakle, u znaku Isusove ljubavi do kraja. Istaknuo je da se kršćanin postaje u onoj mjeri u kojoj se križ utisne u nas kao uskrsni znak kako bi se i na izvanjski način očitovao kršćanski način života.

Papa je u tom kontekstu objasnio da je važno podučavati djecu da dobro čine znak križa. Upitao je: Mogu li naša djeca napraviti dobar znak križa? Napomenuo je da često vidi djecu koja ne znaju napraviti znak križa, te je potaknuo očeve, majke, djedove, bake i kumove da poduče djecu kako ispravno učiniti znak križa. Papa Franjo objasnio je da kad činimo znak križa, pečat Kristov, nakon ustajanja i prije spavanja, prije jela, prije opasnosti i kao zaštitu od zla, dok smo u crkvi ili kad izlazimo iz nje, sjećamo se da smo kršteni i da pripadamo Kristu.

Papa je nakon kateheze podsjetio da će se sljedeće subote, 21. travnja, u Washingtonu, glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država, održati proljetni sastanak Svjetske banke. Papa Franjo je potaknuo nastojanja koja, putem financijske uključivosti, žele promicati život najsiromašnijih, dajući prednost istinskom cjelovitom razvoju i poštovanju ljudskog dostojanstva.

Papa je osim toga pozdravio okupljene hodočasnike koji su u Vatikan došli iz raznih zemalja svijeta. Uputio je tako pozdrav i hrvatskim hodočasnicima:

"Od srca pozdravljam sve hrvatske hodočasnike, a osobito vjernike iz Vrhbosanske nadbiskupije u Bosni i Hercegovini, predvođeni njihovim pastirom, kardinalom Vinkom Puljićem. Dragi prijatelji, svakodnevni susret i hod s Uskrslim Gospodinom neka vam ražari srca, kako biste oduševljeno svjedočili svoju vjeru i naviještali silna Božja djela! Hvaljen Isus i Marija!"