Papa Franjo moli za mir u Izraelu i Palestini: Svaki rat je poraz!

Sveti je Otac u nedjelju, 8. listopada nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja pozvao na prestanak napada i hitnu uspostavu mira u Izraelu i Palestini

Molim vas, prestanite s napadima i oružjem jer terorizam i rat ne vode nikakvom rješenju, već samo smrti i patnji mnogih nevinih ljudi, apelirao je rimski biskup nakon nedjeljne molitve Anđeoskoga pozdravljenja.

Rat je uvijek poraz! Svaki rat je poraz!, naglasio je Papa. Molimo da mir zavlada u Izraelu i Palestini!

Sveti je Otac rekao da prati sa strepnjom i tugom najnovije vijesti koje pristižu iz Izraela, gdje je nasilje nastavlja s još većom žestinom, prouzročivši smrt i ranjavanje stotina ljudi.

Izrazio je suosjećanje s obiteljima žrtava te je rekao da se moli za njih i za sve one koji proživljavaju sate terora i tjeskobe. Papa je sve pozvao da mole za mir u Izraelu i Palestini.

Latinski patrijarhat poziva na deeskalaciju sukoba

U priopćenju objavljenom u subotu, 7. listopada Latinski patrijarhat Jeruzalema navodi: Velik broj žrtava i tragedija, s kojima se moraju nositi i Palestinci i izraelske obitelji, stvorit će više mržnje i podjela, te će sve više uništiti svaku perspektivu stabilnosti.

Katolička patrijarhija u Svetoj Zemlji opisuje trenutačno stanje kao vrlo zabrinjavajuće. Poziva međunarodnu zajednicu i vjerske vođe diljem svijeta da učine sve kako bi došlo do smirenja stanja i osiguranja temeljnih ljudskih prava na tom području.

Potreba za rješenjem sukoba
Patrijarhat inzistira na važnosti održavanja tzv. „Status Quo“ u pogledu svih Svetih mjesta u Svetoj Zemlji, posebno u Jeruzalemu; i o hitnoj potrebi da se pronađe trajno i sveobuhvatno rješenje za palestinsko-izraelski sukob u toj zemlji.

Službeno priopćenje zaključuje se molitvom da Bog nadahne svjetske vođe u njihovoj intervenciji za provedbu mira i sloge kako bi Jeruzalem bio kuća molitve za sve narode.

(Vatican News)