Papa Franjo policajcima: Važno je rabiti snagu koja se nikada neće pretvoriti u nasilje

Služba koju obavlja Prometna policija zadužena za cestovni i željeznički promet, često se ne cijeni dovoljno, ali zahtijeva duboki smisao dužnosti, u služenju čovjeku i općem dobru – tim se riječima papa Franjo obratio voditeljima i djelatnicima dvaju policijskih tijelâ, koje je 20. studenog primio u Vatikanu.

Sveti je Otac izrazio poštovanje i zahvalnost, te ohrabrio njih koji rade na cestama i željezničkim prugama, u stvarnosti – kako je rekao – koja je sve slojevitija i nemirnija, u svijetu u kojemu se ljudi sve više kreću, tako da je djelotvorno i sigurno kretanje postalo glavna i neizostavna potreba društva koje želi ići u korak s razvojem, i koje želi zajamčiti blagostanje svojih članova.

Papa je govorio i o nedostatcima cestovnoga sustava, kojemu su potrebna velika ulaganja poradi osuvremenjivanja i sigurnosti, te upozorio i na slab osjećaj odgovornosti mnogih koji upravljaju prijevoznim sredstvima. Često se čini – istaknuo je Sveti Otac – da ne primjećuju čak i teške posljedice svoje nepažnje – primjerice neprikladnom uporabom mobitela, dodao je Papa – ili nepoštivanja pravila.

Papa za to optužuje žurbu i određeno natjecanje prihvaćeno kao stil života, kao da su drugi prepreke ili protivnici koje valja prestići. Tako se – prema Papinim riječima – ceste pretvaraju u piste za utrke, a crta na semaforu postaje startna crta na automobilskoj utrci. Za veću sigurnost stoga nisu dostatne kazne, nego je potrebno odgojno djelovanje koje će potaknuti veću svijest o odgovornostima koje osoba za upravljačem ima prema onima koji su pokraj njega.

Tako je i u željezničkom prometu potrebno održavanje i strukturalna ulaganja, čiji nedostatak – upozorio je papa Franjo – svakoga dana uzrokuje nevolje milijunima putnikâ  i radnikâ koji putuju do svojega radnog mjesta, a nerijetko dolazi do nesreća s poginulima. Papa je stoga sve policijske upravitelje i djelatnike u prometu potaknuo da njihova profesionalnost bude nadahnuta velikom stručnošću, ali i dubokom pravednošću koja ne dopušta da se iskorištava moć, nego se tako razvija još jedan stupanj čovječnosti.

I u nadzoru i u kažnjavanju važno je rabiti snagu koja se nikada neće pretvoriti u nasilje – upozorio je Papa. Potrebno je mnogo mudrosti i samokontrole, posebice kada se prometnika gleda s nepovjerenjem, kao da je neprijatelj. To je zlo rašireno – dodao je – u određenim predjelima u kojima se društveno tkivo suprotstavlja državi i onima koji ju predstavljaju.

Zbog toga je papa Franjo preporučio „stil milosrđa“ koji nije znak slabosti, a ne zahtijeva odustajanje od uporabe snage. Milosrđe znači biti sposobni ne poistovjetiti krivca s prekršajem koji je počinio, nanoseći mu tako štetu i unoseći osjećaj osvete. Posebice je važno postupati milosrdno u slučajevima slabosti i žalosti, ne samo u nesretnim slučajevima, nego i u susretu s potrebitima i osobama u nevolji – napomenuo je Papa.

Spomenuvši potom svetoga Mihaela Arkanđela, zaštitnika prometne policije, Papa je istaknuo da je uvijek u tijeku borba između dobra i zla, koja bez obzira na vjerski vidik treba svakoga potaknuti da preuzme svoj dio odgovornosti kako bi se suzbijao egoizam, nepravda i ravnodušje. Vaš vas posao, koji mogu nazvati 'poslanjem', stavlja u središte društva – rekao je na kraju papa Franjo.