Papa Franjo: U komunikaciji mediji trebaju izbjegavati „ratnu psihozu“

„Govor iz srca. Veritatem facientes in caritate“, tema je Dana društvenih komunikacija 2023. godine, koju je u četvrtak 29. rujna objavio Tiskovni ured Svete Stolice, prenosi Vatican News.

Ne samo raketno i topovski. Riječi, osobito one koje dolaze do publike da bi ju informirale, moraju se osloboditi određene „ratne psihoze“ koja sada prevladava čak i među broadcasterima i profesionalcima u tom sektoru. Iz godine u godinu, Papa nastavlja predlagati viziju o tome kako komunicirati, dodajući svaki put dragocjen doprinos razmišljanju. Nakon poziva za 2022. godinu da „slušamo uhom srca“, tema Dana društvenih komunikacija 2023. godine predlaže „Govor srcem“, odnosno – stoji u priopćenju vatikanskog ureda za tisak – „činiti to s blagošću, koristeći dar komunikacije kao most, a ne kao zid“.

Taj poziv bilježi odjek komunikativnog stila Sinode, koja će svoju završnu fazu proslaviti krajem 2023. godine. Ali tu je prije svega želja pape Franje za medijskim sustavom koji zna kako ići protiv struje, posebno, stoji u bilješci, „u vremenu obilježenom − čak i u crkvenom životu − polarizacijama i ogorčenim raspravama koje razdražuju duše“.

Naviještanje evanđelja koje također sadrži istine koje je ponekad nezgodno potvrditi, ne može se činiti bez milosrđa ili bez „iskrenog sudjelovanja u radostima i patnjama čovjeka našega vremena“, stoji u bilješci. Na sličan način, „u dramatičnom kontekstu globalnog sukoba koji proživljavamo, sve je potrebnije uspostaviti ne-neprijateljsku komunikaciju. Komunikaciju otvorenu za dijalog s drugima, koja ide u prilog ‚cjelovitom razoružanju‘, koja nastoji demontirati ‚ratnu psihozu‘ koja vreba u našim srcima“, kako je sveti Ivan XXIII. prepoznao prije 60 godina u enciklici Pacem in Terris. „To je napor koji se traži od svih, a posebno od komunikacijskih operatera koji su pozvani obavljati svoju profesiju kao misiju izgradnje pravednije, bratskije, ljudskije budućnosti“, zaključuje se u priopćenju.

Označeno u