Papa: Isus želi da uprisutnjujemo Boga u svijetu

Papa Franjo primio je u subotu, 27. travnja u audijenciju zajednicu Sjemeništa u Burgosu, u Španjolskoj, ukazavši na važnost izgrađivanja zajednica koje čine Crkva i narod.

Da bi se neku zemlju ispunilo Bogom i izgradilo zajednicu, koju čine Crkva i narod, prijeko su potrebni milosrđe, raspoloživost, predanje i povjerenje. Ukazao je na to papa Franjo primivši u audijenciju biskupe, svećenike i bogoslove sjemeništa u Burgosu u Španjolskoj.

Na početku je Papa istaknuo kako je „posebno zahvalan Bogu zato što u vama vidim dvije stvari. Kao prvo, mozaik rasâ, kulturâ i životnih dobi koji su se susreli kako bi zajedno odgovorili na Isusov poziv na ministerijalno svećeništvo, a kao drugo, činjenica da stječete odgoj i naobrazbu na mjestu u svijetu koje je mnogima bilo možda nezamislivo; u zemlji bogate povijesti i tradicije, krjepkih ljudi „zbog klime i običaja“, ali koju sada vi nazivate „la España vaciada“, ispražnjena Španjolska, rekao je Papa.

Razmišljajući o tome zašto nas je Bog doveo tu gdje jesmo, dobro je prisjetiti se odlomka iz Evanđelja svetog Luke u kojem Isus šalje svoje učenike „kamo je [On] kanio doći“ (Lk 10, 1). To je dobar kriterij za razlučivanje i ispitivanje, jer ga možemo pretočiti u našu stvarnost s nekoliko jednostavnih riječi: „Isus me želi u ovoj ispražnjenoj zemlji da je ispuni Bogom“, odnosno da ga uprisutnim među svojom braćom i sestrama, kako bi gradio zajednicu, Crkvu, narod.

Taj se cilj ponajprije postiže ako smo heterogena skupina koja se zna uzajamno prihvaćati i obogaćivati. Bez ljubavi prema Bogu i braći, bez toga „ići dva po dva“, kako još kaže evanđelist, ne možemo donositi Boga, istaknuo je Sveti Otac u svom govoru članovima bogoslovne zajednice u Burgosu.

Zatim, pokazati Gospodinu potpunu raspoloživost, „moleći“ ga da pošalje nas, pa makar se činili malenima u usporedbi s tako velikom žetvom. I to je vrlo važno. A zatim – i to je treća stvar – stav predanja i povjerenja, da se praznina u našem srcu stvara samo kako bismo primili Boga i našeg brata, oslobađajući se od lažnih ljudskih sigurnosti.

Imati Boga u srcu ispunjava nas mirom, mirom koji možemo prenositi na druge, koji možemo donijeti svim ljudima i gradovima, za koji možemo željeti da vlada posvuda. Tako ćete svojim svjetlom ispuniti polja koja se sada čine neplodnima, oplođujući ih nadom, rekao je Papa.

Označeno u