Papa: Jedini koji nam daje da se nanovo rodimo jest Isus Krist

Jedini koji nam daje da se nanovo rodimo jest Isus Krist.

Nitko drugi. Iz tog se razloga ne treba plaćati ništa – istaknuo je papa Franjo za vrijeme današnje opće audijencije na Trgu svetoga Petra u Vatikanu. Sveti je Otac u svojoj današnjoj katehezi promišljao o svetom vazmenom trodnevlju koje započinje misom Večere Gospodnje u četvrtak navečer, a završava na Uskrs. Papa je rekao da su kršćani pozvani živjeti otajstvo Isusove smrti i uskrsnuća kao matricu svoga osobnoga i zajedničkoga života.

Papa Franjo je napomenuo da se vrhunac kršćanske liturgijske godine proglašava na svetoj misi na Uskrs u posljednici: „Ufanje mi uskrslo je, Krist, moj Gospod i sve moje; pred vama će tamo gdje je cvjetna strana Galileje“. To je velika potvrda: Krist je uskrsnuo. Sveti je Otac objasnio da se u mnogim narodima svijeta, naročito u istočnoj Europi, ljudi za vrijeme uskrsnih dana ne pozdravljaju s „dobar dan“ i „dobra večer“, nego s „Krist uskrsnu“ kako bi potvrdili veliki uskrsni pozdrav. U tim riječima, „Krist uskrsnu“, riječima iskrene radosti, trodnevlje doživljava svoj vrhunac. Nazvao je to istodobno radošću i nadom te pozivom na odgovornost i poslanje.

Napomenuo je da vazmeno trodnevlje ne završava uskršnjom golubicom (tal. colomba), uskršnjim jajima, blagdanima jer nakon Uskrsa započinje put poslanja koji je nadahnut navještajem „Krist je uskrsnuo“. Taj je navještaj u središtu naše vjere i nade. Jedini koji daje da se nanovo rodimo jest Isus Krist, nitko drugi – istaknuo je papa Franjo i nastavio – Iz tog se razloga ne treba plaćati ništa jer je opravdanje besplatno. I to je veličina Isusove ljubavi: daje besplatno život kako bi nas učinio svecima, da bi nas obnovio, kako bi nam oprostio. I to je srž ovog vazmenog trodnevlja.

Sveti je Otac k tomu kazao da vazmeno trodnevlje obnavlja u krštenicima smisao njihova novoga stanja koje apostol Pavao izražava na sljedeći način: „Ako ste suuskrsli s Kristom, […] za onim gore težite, ne za zemaljskim“ (Kol 3,1-2). U krštenju smo suuskrsli s Isusom i umrli smo stvarima i logici ovoga svijeta; rađamo se kao nova stvorenja – istaknuo je Papa dodajući da se to novo stanje treba živjeti konkretno iz dana u dan.

Ako kršćanin doista dopusti Kristu da ga opere i da svuče s njega „starog čovjeka“ kako bi hodio u novosti života, čak i ako ostane grješnik, ne može biti pokvaren. Kršćanin više ne može živjeti sa smrću u svojoj duši niti može biti uzrok smrti – istaknuo je Papa te je potom iskoristio priliku da upozori na navodne kršćane koji kažu: „Isus je uskrsnuo“, „Isus me opravdao“, u novom sam životu, ali živim pokvaren život. Ti navodni kršćani završit će loše! – kazao je Sveti Otac.

Istina je da su svi kršćani grješnici, pa i on sam, no imamo sigurnost da će nam Gospodin oprostiti kad ga zamolimo za oprost. Korumpirani se pak pravi da je častan čovjek, no u njegovu je srcu trulež. Isus nam daje novi život – rekao je papa Franjo i ponovno naglasio da kršćanin ne može živjeti sa smrću u svojoj duši niti može biti uzrok smrti. Sjetimo se samo takozvanih „kršćanskih mafijaša“ – napomenuo je Sveti Otac i upozorio da oni nemaju ništa kršćanskoga. Nazivaju se kršćanima, ali nose smrt u srcu i donose je drugima – kazao je Papa i pozvao na molitvu za njih da Gospodin dotakne njihovu dušu.

Napomenuo je potom da svijet postaje prostor za živjeti naše nove živote kao uskrsnuli. Suuskrsnuli smo s Kristom: stajući visoko uzdignuta čela možemo dijeliti poniženje onih koji danas, poput Isusa, i dalje trpe, koji su goli, u potrebi, koji trpe osamljenost i smrt – rekao je Papa i dodao da zahvaljujući Isusu i s Njim možemo postati oruđa otkupljenja i nade, kao i znakovi života i uskrsnuća.

Papa Franjo je današnju katehezu zaključio pozivom svim kršćanima da dobro žive ovo sveto vazmeno trodnevlje kako bi bili sve dublje ukorijenjeni u otajstvo Krista koji je umro i uskrsnuo za nas. Neka nas na ovom duhovnom putovanju prati Blažena Djevica Marija, ona koja je slijedila Isusa u njegovoj muci, koja je bila prisutna i sjedinjena s Njim podno križa i koja je u svoje majčinsko srce primila neizmjernu radost uskrsnuća – kazao je Sveti Otac i zaključio – Neka nam ona izmoli milost da budemo nutarnje uključeni u slavlja predstojećih dana kako bi po njima naše srce i naš život uistinu bili preobraženi.