Papa: Koliko osuda s naše strane; Isus ne upire prstom u nas

Krist nije došao osuditi, nego spasiti svijet. On prihvaća naš život i ne želi nam suditi ili podvrgavati nas osudama. Tim je riječima u podnevnom nagovoru na četvrtu korizmenu nedjelju papa Franjo komentirao evanđelje današnje liturgije. Stoga ni mi ne smijemo suditi druge, osuđivati, ogovarati. Papin nagovor donosimo u cijelosti

PAPA FRANJO
ANGELUS
Trg Svetog Petra
Nedjelja, 10. ožujka 2024.

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Ove Četvrte korizmene nedjelje evanđelje nam predstavlja lik Nikodema (usp. Iv 3, 14-21), farizeja, „uglednog Židova“ (Iv 3, 1). Vidio je znamenja koja je učinio Isus, prepoznao je u njemu učitelja kojega je Bog poslao i otišao se susresti s njim obnoć, da ga ne bi vidjeli. Gospodin ga prima, razgovara s njim i otkriva mu da nije došao osuditi nego spasiti svijet (usp. r. 17). Zadržimo se u razmišljanju o tome: Isus nije došao osuditi, nego spasiti. Lijepo je to!

Često u Evanđelju vidimo Krista kako otkriva namjere ljudi koje susreće, ponekad razotkrivajući lažne stavove, kao kod farizejâ (usp. Mt 23, 27-32), ili ih tjera na razmišljanje o neredu u vlastitim životima, kao u slučaju žene Samarijanke (usp. Iv 4, 5-42). Pred Isusom nema tajni: On „čita“ srca, srce svakoga od nas. I ta bi sposobnost mogla biti uznemirujuća zato što, ako se zloupotrijebi, šteti ljudima, izlažući ih nemilosrdnim osudama. Nitko, naime, nije savršen, svi smo grešnici, svi griješimo i kad bi Gospodin rabio spoznaju o našim slabostima zato da nas osudi, nitko se ne bi mogao spasiti.

Ali to nije tako. On se, naime, time ne koristi zato da bi uperio prstom u nas, nego zato da prihvati naš život, da nas oslobodi od grijehâ i da nas spasi. Isus nam ne želi suditi ili podvrgavati osudama; On želi da nitko od nas ne bude izgubljen. Gospodinov pogled na svakoga od nas nije svjetlo koje zasljepljuje poput svjetionika i stavlja u teškoću, nego blago svjetlo prijateljske svjetiljke, koja nam pomaže vidjeti u sebi dobro i postati svjesni zla, kako bismo se obratili i ozdravili uz pomoć njegove milosti.

Isus nije došao osuditi, nego spasiti svijet. Sjetimo se sebe, koji mnogo puta, mnogo puta osuđujemo druge; često volimo ogovarati, tražiti ogovaranje protiv drugih. Molimo Gospodina da nam svima podari taj pogled milosrđa, da druge gledamo kao što On gleda sve nas.

Neka nam Marija pomogne željeti dobro jedni drugima.

Označeno u