Papa molio za oslobođenje čovječanstva od ratova i nasilja

Sveti Otac podsjeća na bombaški napad prije osamdeset godina na rimsku četvrt San Lorenzo i osuđuje da se i danas te tragedije ponavljaju zbog čega se čovjek pita: „Kako je to moguće?“

Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja, papa Franjo podsjetio je da su „prije osamdeset godina, 19. srpnja 1943., neke četvrti Rima bile bombardirane“. Istaknuo je kako je tragična obljetnica prilika da se još jednom obnovi snažan apel koji kaže „ne“ ratu i gubitku povijesnog sjećanja.

Tada je samo u rimskoj četvrti San Lorenzo bombardiranje ubilo 717 ljudi, a ranilo ih je 4000, no za cijeli grad brojka je bila puno ozbiljnija: 3000 mrtvih i 11 000 ozlijeđenih u brojnim bombardiranim četvrtima. Kako svjedoči stranica Povijesnog muzeja oslobođenja u Rimu, uništeno je 10 tisuća kuća, a 40 tisuća građana ostalo je bez krova nad glavom.

Jesmo li izgubili pamćenje?

Želim podsjetiti, rekao je papa Franjo, kako su prije osamdeset godina, 19. srpnja 1943., neke gradske četvrti Rima bombardirane i papa, časni Pio XII., odlučio je poći među potresene ljude. Istaknuo je da se „nažalost, i danas te tragedije ponavljaju. Kako je to moguće? Jesmo li izgubili pamćenje? Neka nam se Gospodin smiluje i oslobodi ljudsku obitelj od pošasti rata“.

Molitva za Ukrajinu
Na kraju, nastavljajući na temu rata, papa Franjo je rekao da se posebno molimo za „dragi ukrajinski narod koji toliko pati“.

 

Označeno u