Papa: Obitelj je pod napadom, razne ideologije žele obezvrijediti ljudske vrijednosti

Papa Franjo primio je u audijenciju Schönstattske patre povodom njihova generalnog kapitula te ih potaknuo da traže odgovore na brige muškaraca i žena našeg vremena.
U današnjim „mračnim situacijama“, dok je obitelj napadnuta, a „ideološke kolonizacije“ pokušavaju obezvrijediti ljudske vrijednosti, potrebno je postati nositelji nade. Istaknuo je to papa Franjo u susretu sa Schönstattskim patrima, katoličkim marijanskim pokretom koji je nastao u Njemačkoj 1914. godine.

Pozdrav novom generalnom poglavaru

Prije govora, Papa je pozdravio novog generalnog poglavara, oca Alexandrea Awi Mella, izabranog 21. kolovoza prošle godine. Inače je brazilski redovnik pet godina bio tajnik Dikasterija za laike, obitelj i život te mu je Papa na tome zahvalio.

Nositelji nade

Zahvalu je papa Franjo uputio i cijeloj zajednici: „Vi, draga braćo i sestre, činite lijepu službu Crkvi i svijetu, osobito prateći obitelji u raznim događajima i peripetijama kroz koje prolaze, navješćujući svim njezinim članovima ljepotu ‘Saveza ljubavi' koji je Gospodin utvrdio sa svojim narodom. Danas ima mnogo brakova u krizi, kušanih mladih ljudi, zaboravljenih starijih osoba, napaćene djece. Vi ste nositelji poruke nade u tim mračnim situacijama kroz koje prolazi svaka faza života“.

To, dodao je Papa mimo pripremljenoga govora, pomalo ide ruku pod ruku s tim obezvrijeđivanjem ljudskih vrijednosti, obezvrijeđivanjem koje se divljački provodi ideološkom kolonizacijom svih vrsta.

Udaljenosti i ideologije

Svijet sve češće traži da damo odgovore na pitanja i brige muškaraca i žena našeg vremena. Jedna od najozbiljnijih briga tiče se obitelji i njezine prirode:

„Često vidimo da je narav obitelji napadnuta različitim ideologijama, koje potkopavaju temelje koje podržavaju osobnost čovjeka i općenito cijelog društva. Nadalje, unutar obitelji u mnogim prilikama postoji jaz u razumijevanju između starijih i mladih.“

Savez među generacijama

Papa je podsjetio na svoj ciklus kateheza na općoj audijenciji, ponavljajući važnosti savezništva između generacija, odnosno starijih i mlađih, „što može spasiti čovječanstvo, jer na se taj način sačuva osobni i obiteljski identitet". U obitelji se „ne nasljeđuje samo genetsko naslijeđe ili prezime, nego se prije svega nasljeđuje mudrost o tome što znači biti čovjek, po Božjem planu“.

„Otajstvo našeg otkupljenja je stoga također prisno povezano s iskustvom ljubavi u obiteljima. I nemojmo zaboraviti da se u konačnici vjera uvijek prenosi na 'dijalektu' putem obitelji, starijih osoba, baka i djedova.“

Gospin primjer

Uzor je Sveta Obitelj, a nadasve Djevica Marija, „koja se nježnom i predanom ljubavlju brine za sve svoje sinove i kćeri, osobito one najsiromašnije, u duhu i tijelu“. Članovi Schönstattske zajednice s „velikom ljubavlju“ časte Djevicu, „Majku Triput divnu“.

„Temeljni je to model za sve, koji potiče na stvaranje mostova temeljenih na bratskoj ljubavi i zajedništvu dobara s najpotrebnijima”, naglasio je papa Franjo.

Otvaranje novih puteva

Stoga je govor zaključio ohrabrenjem članova Schönstatta da idu naprijed u svojim apostolatima, „uvijek se obnavljajući milošću Duha Svetoga i pokazujući hrabrost da otvore nove putove u službi obitelji, kako bi se utvrdila ljepota Saveza između Boga i ljudi, s duhovnošću i proživljenim iskustvom kršćanskih vrijednosti“.

Označeno u