Papa: Ogorčen sam zbog spaljivanja Kur'ana u Švedskoj

U intervjuu za dnevnik Arapskih Emirata „Al-Ittihad“, papa Franjo je istaknuo važnost dokumenta o ljudskom bratstvu i obvezi odraslih da ne dopuste da mladi ljudi budu žrtve iluzija i sukoba civilizacija
Ogorčen sam i zgrožen tim postupcima – rekao je papa Franjo u razgovoru s Hamadom Al-Kaabijem, urednikom dnevnika Arapskih Emirata „Al-Ittihad“, osvrćući se na spaljivanje stranica Kur'ana prošlih dana u Švedskoj.

Bilo koja knjiga koju narod smatra svetom mora se poštovati iz poštovanja prema njezinim vjernicima, a slobodu izražavanja ne smije se nikada iskorištavati kao izgovor za prezir prema drugima – istaknuo je te dodao – Dopuštanje toga valja odbaciti i osuditi.

Zdravstveno stanje

Sveti je Otac govorio i o svojem zdravstvenom stanju nakon nedavnoga kirurškog zahvata na abdomenu. Bilo je teško – rekao je – ali sam, hvala Bogu, bolje zahvaljujući zauzimanju i profesionalnosti liječnikā i medicinskih sestara i tehničara, kojima mnogo zahvaljujem te molim za njih i za njihove obitelji, kao i za sve osobe koje su mi pisale i molile za mene tih dana.

Ulagati u mlade znači jamčiti kontinuitet

Spominjući se svojega posjeta Abu Dhabiju 2019. godine, Papa je izrazio zahvalnost za zauzimanje Arapskih Emirata i šeika Mohameda bin Zayeda na putu širenja bratstva, mira i tolerancije, te potaknuo odrasle da ne dopuste da mladi budu žrtve iluzija i sukoba civilizacijā. Po mom mišljenju, jedini način da zaštitimo mlade od negativnih poruka i lažnih i izmišljenih vijesti, te od napastī materijalizma, mržnje i predrasuda, jest taj da ih ne ostavimo same u toj borbi, nego da im damo potrebna sredstva, a to su sloboda, razlučivanje i odgovornost. Sloboda je ono što odlikuje osobu. Bog nas je stvorio slobodnima čak i da njega odbacimo; sloboda mišljenja i izražavanja bitni su kako bismo im pomogli rasti i učiti. Ne smijemo dopustiti da se prema mladima odnosimo kao da su djeca nesposobna za odabir i donošenje odluka – napomenuo je Papa – Oni su sadašnjost, stoga ulagati u njih znači jamčiti kontinuitet, uvijek slijedeći zlatno pravilo da drugima činimo ono što bismo željeli da drugi učine nama.

Potrebni su nam graditelji mira

Odgovarajući na pitanje o dokumentu o ljudskom bratstvu, Sveti je Otac kazao da ga uvijek daruje izaslanstvima koje prima u Vatikanu, jer – kako je rekao – vjerujem da je to važan tekst ne samo za dijalog među religijama, nego za miran zajednički život među svim ljudskim bićima. Bit će civilizacija bratstva ili neprijateljstva; ili budućnost gradimo zajedno ili budućnosti neće biti – istaknuo je te izrazio zadovoljstvo time što je globalna zajednica prihvatila poruku i ciljeve dokumenta. Ljudsko je bratstvo lijek koji je potreban svijetu kako bi ozdravio od otrova tih ranā. Budućnost međureligijske suradnje temelji se na načelu reciprociteta, poštovanja prema drugomu i istine.

Naša je zadaća – dodao je papa Franjo – preobraziti vjerski osjećaj u suradnju, u bratstvo, u konkretna djela dobra. Danas su nam potrebni graditelji mira, a ne proizvođači oružja; danas trebamo graditelje mira, a ne poticatelje sukoba; trebamo vatrogasce, a ne piromane; trebamo zagovornike pomirenja, a ne ljude koji prijete uništenjem.

Konkretne obveze

Što se tiče konkretnih obveza u tom smislu, potičući karitativne inicijative pokrenute nakon objavljivanja dokumenta, Papa je rekao da je lako govoriti o bratstvu, ali pravo mjerilo bratstva jest ono što stvarno činimo na konkretan način kako bismo pomogli, podupirali, spasili, nahranili i primili svoju braću i sestre u čovještvu. Svako dobro po svojoj naravi treba biti upućeno svima bez razlike. Ako činim dobro samo onima koji misle ili vjeruju kao ja, onda je moje dobro licemjerje, jer dobro ne poznaje diskriminaciju i isključivanje.

Terorizam i klimatska kriza

Osvrnuvši se na porast terorističkih prijetnji, papa Franjo je odgovorio riječima iz dokumenta, osuđujući sve prakse koje ugrožavaju život, poput genocida, terorističkih čina, prisilnoga raseljavanja, trgovine ljudskim organima, pobačaja i eutanazije, te politike koje sve to podupiru. Rimski je biskup izrazio zahvalnost za Abrahamov dom u Abu Dhabiju, prostor koji obuhvaća crkvu posvećenu svetom Franji, džamiju i sinagogu, ustanovljen kako bi se ostvarilo načelo ljudskoga bratstva. Govoreći pak o klimatskoj i okolišnoj krizi istaknuo je da je jedini učinkoviti način za suočavanje s takvom krizom pronalaženje realnih rješenja za stvarne probleme ekološke krize. Izjave trebamo pretvoriti u djela prije nego što bude prekasno – istaknuo je papa Franjo.

Označeno u