Papa: Pametno je dijeliti dobra u redovničkim zajednicama; đavao ulazi kroz džepove VATICAN MEDIA

Papa: Pametno je dijeliti dobra u redovničkim zajednicama; đavao ulazi kroz džepove

Primivši u audijenciju Regularne lateranske kanonike Presvetoga Spasitelja, povodom 200. obljetnice njihova osnutka, Papa im je preporučio da u svojemu apostolatu slijede četiri „zvijezde“: molitvu, zajedništvo, dijeljenje dobara i služenje Crkvi

Molitva kao kisik za dušu i kao pomoć da ne padnemo u sebičnost i autoreferencijalnost. Zajedništvo kako bismo bili braća i pobijedili pošast ogovaranja. Zajednička uporaba dobara, mudra je stvar kako bismo se očuvali od đavla koji uvijek dolazi iz džepa. Duh služenja Crkvi kako ne bismo živjeli za sebe. Četiri su naznake na koje je papa Franjo uputio Regularne lateranske kanonike Presvetoga Spasitelja, koje je danas, 19. lipnja 2023., primio u audijenciju, ali koje vrijede za svaku redovničku kongregaciju.

Molitva, zajednica, zajednička uporaba dobara, služenje; četiri su konstante u povijesti te stare stvarnosti koja slavi 200. obljetnicu osnutka; četiri „zvijezde“ – kako je rekao Papa – koje nikada ne zalaze i koje njihov apostolat čine sjajnim i aktualnim.

Staro podrijetlo

Riječ je o vrlo starom apostolatu te kongregacije, čiji početci sežu u XV. stoljeće spajanjem dviju zajednica – one Regularnih kanonika Presvetoga Spasitelja i one Regularnih lateranskih kanonika – a njezini korijeni sežu do prvih vremena Crkve, kada se ubrzo počeo promicati zajednički život klerika. To je vrlo velika milost – primijetio je rimski biskup. Pripadate, dakle stoljetnoj tradiciji nadahnutoj ranokršćanskom zajednicom i usredotočenoj na molitvu, zajedništvo života i zajedničku uporabu dobara.

Vaša karizma želi da budete kontemplativni i istodobno aktivni, posvećeni molitvi i proučavanju, kao i služenju, spremni odgovoriti na potrebe vremenā koja se mijenjaju.

Koliko se sati dnevno moli

Osim izazova iz prošlosti, pred kojima je kongregacija znala donijeti hrabre odluke, tu su i izazovi sadašnjice. Sada se pitate kako nastaviti obnovu vašega redovničkog života – kazao je Papa te preporučio – Dopustite da vas vode vaše četiri zvijezde. Prije svega molitva, jer ako ne molite – upozorio je – bit ćete sebi vlastiti Bog; svaka sebičnost proizlazi iz nedostatka molitve. Molim vas, ispitajte svoju savjest; neka svatko od vas kaže koliko sati dnevno moli – potaknuo je Papa.

Ogovaranje i novac uništavaju

Zajedništvo; biti braća – napomenuo je potom te savjetovao – Nikada ne ogovarajte jedni druge. Ogovaranje je pošast, uništava zajednice.

Međutim, i novac uništava zajedništvo. Doista, mudro je zajednički rabiti dobra, jer đavao ulazi kroz džep.

Razmislite o onomu kada Isus kaže: 'Ne možete služiti Bogu i bogatstvu'. Ne kaže – pojasnio je Papa – da se ne može služiti Bogu i đavlu, nego bogatstvu, novcu. Đavao uvijek dolazi kroz džep.

Uvijek služiti

Četvrta je „zvijezda“ duh služenja Crkvi. Ne valja živjeti za sebe nego kako bismo služili – istaknuo je Papa. Sâm naziv kanonikā podsjeća na tu dimenziju služenja. Dobro znate da nije riječ o pokazatelju statusa nego znaku pripadanja zajednici. Nazivate se regularnim kanonicima, odnosno vezani ste uz Regulu (pravilo), što ocrtava vjernost vašem posvećenju u skladu sa zavjetima, a prije svega siromaštvu – istaknuo je te dodao da jednako tako ime vezano uz Lateransku baziliku nije znak prestiža, nego poziv na vjernost Crkvi koju valja svjedočiti kroz služenje.

Međusobno slušanje

Na kraju se Sveti Otac obratio mladim svećenicima iz raznih dijelova svijeta koji ovih mjeseci stječu iskustvo u zajednici. Živite tu prigodu kao dar, u međusobnom slušanju, prepoznajući u svakomu bogatstvo za druge.

Pričajte o sebi i slušajte se, iskreno i otvorena srca, ne ostajući nepomični svatko u vlastitim uvjerenjima, nego krećite se sa srcem… To vam želim od srca, da idete naprijed – rekao je na kraju papa Franjo. (kta/rv)

Označeno u